2017 bestämde Brf Västermalms Atrium i Stockholm att de skulle installera 20 laddplatser för elbilar. Nu ska de addera ännu fler – så här planerar föreningen inför framtiden.

När Brf Västermalms Atrium 2017 beslutade att installera 20 laddplatser i föreningens garage ansåg nog de allra flesta att det var en ambitiös satsning. Men mycket kan hända på tre år – och nu planerar föreningen alltså att installera ännu fler. Per Aspegren, som är kassör i föreningen, säger att beslutet handlar om att de vill möta den snabba utvecklingen.
– Det handlar helt enkelt om att efterfrågan ökar så snabbt. De flesta bilar som säljs är tjänstebilar och företagsbilar och när de nu skriver om sina riktlinjer så kommer mängden elbilar och hybrider att öka snabbt.

Vi tror att det blir en ketchuppeffekt, och det vill vi vara redo för.

Att de redan planerar en utbyggnad handlar också om att det tar tid att få infrastrukturen på plats.
– Från det att vi bestämde oss för att installera våra första laddplatser tog det nästan ett år innan de var på plats. Det inkluderade upphandling och efterforskningar, ansökan om stöd från naturvårdsverket och så klart installationen. Men det tar tid, och det måste man vara medveten om, säger Per Aspegren.

Helhetspaket blev lösningen

Efter efterforskningar och upphandling föll valet av samarbetspartner på Eways. Eways levererade och installerade laddstationerna, har hand om underhåll och sköter om betallösningen för föreningen.

– Att få hjälp med helheten var viktigt för oss som bostadsrättsförening – och att ha en bra betallösning var ju en förutsättning för att slippa den administrationen. Eways kunde erbjuda allt det till en attraktiv kostnad, och hade dessutom en väldigt tydlig plan för hur och när leveransen skulle ske.

Det var också Eways som ansökte om investeringsstöd från Naturvårdsverket, ett stöd som bostadsrättsföreningar kan få när de installerar laddplatser.
– Att ha Eways som projektledare genom alla steg har varit praktiskt och ett stort stöd. Det är därför vi nu har bett dem att räkna på vad det skulle kosta att dra ner el så att vi kan ta höjd för 30 till 40 nya laddplatser – det kommer vi att behöva förr eller senare.

Funderar din Brf att installera laddplatser? Här är Per Aspegrens bästa tips:

  1. Inse att ni behöver laddplatser. Frågan är inte om ni behöver laddplatser, utan hur många.
  2. Gör en enkät bland de boende. Titta framför allt på hur många boende som har bil, och hur många av dem som kör företagsbil eller tjänstebil.
  3. Fundera på betalningen. Det finns många sätt att ta betalt för laddning, fråga en expert för att ta reda på vad som passar er förening.