Göteborg Energi och Eways har inlett ett samarbete som ska göra det lättare för göteborgarna – både företag och familjer – att byta ut fossilbilen.

Göteborg Energi storsatsar på att minska sitt och göteborgarnas klimatavtryck. Bland annat ska hela kraftvärmeproduktionen vara fossilfri år 2025. Dessutom vill man göra det mycket lättare för både privatpersoner och företag att installera laddstationer.
– Våra elhandelskunder kan nu enkelt och bekymmersfritt köpa och få laddstationer installerade till hemmet. Vi arbetar också mot våra företagskunder – bland annat har vi levererat laddlösningar till både Geely och Renova här i Göteborg, säger Ingvar Lilja, teknisk chef på Göteborg Energi.

Nyckelroll i utvecklingen

Att erbjuda laddmöjligheter i Göteborg handlar om att bidra till hållbar tillväxt. Ingvar Lilja säger att Göteborg Energi, precis som alla kommunala energibolag, har en nyckelroll att spela i den tillväxten.
– Elektrifiering är den enda vägen framåt. Vi vill vara göteborgarnas elbolag och bidra till att utveckla staden, och laddinfrastruktur är en central det i det.
När företag och privatpersoner beställer laddstationer från Göteborg Energi är det Eways som står för leverans, underhåll och där det är aktuellt också betallösning. Att kunna leverera ett helt paket är centralt för de flesta kunder.

Skräddarsydda lösningar

– Företag och bostadsrättsföreningar vill inte behöva upphandla olika delar från olika aktörer. De vill ha lösningar som är anpassade för dem, och alla har olika behov. Det kan handla om betallösningar, frågor som rör reglering mellan arbetsgivare och tjänstebilsägare – eller att man behöver hitta ett sätt att skilja elbilsladdningen från resten av fastighetens energiförbrukning.
Kundernas varierande behov är en av anledningarna till att Göteborg Energi valt att arbeta med Eways.

Specialister på laddning

– Medan vi är generalister är Eways verkligen specialister på laddinfrastruktur. De har tillgång till olika laddstationer och administrativa lösningar – och det är nödvändigt när marknaden utvecklas så snabbt som den gör. Vi vill kunna ha bra och vettiga erbjudanden som ligger i tiden, och Eways har koll på just de delarna, säger Ingvar Lilja.

”Vi vill ligga i framkant”

Att ha en leverantör som ligger långt fram i utvecklingen kommer enligt Ingvar Lilja bara att bli viktigare.
– Tänk på hur vi använde mobiltelefoner för 15 år sedan och hur vi använder dem idag. Den här utvecklingen ligger framför oss när det gäller elbilsladdning, och det gäller att ha örat mot marken. På Göteborg Energi vill vi ligga i framkant när tekniken rusar framåt, och då måste våra leverantörer också göra det.

 

Vill du också erbjuda laddning till dina kunder?

Kontakta oss!