Den oberoende laddoperatören Eways vann upphandlingen av laddinfrastruktur för elbilar i Sigtuna kommun. Därmed kommer Eways att ansvara både för drift av befintliga publika laddstationer och installation av nya laddare i kommunen.

Idag har Sigtuna kommun åtta publika laddstationer, men redan i år satsar kommunen på att installera 25 nya. De nya laddstolparna kommer att användas av kommunens servicebilar och anställda under dagtid, men på kvällar och helger kommer invånare ha möjlighet att ladda sina fordon där. Satsningen bidrar till att nå kommunens mål om en fossilfri personbilsflotta 2025.

– Med den här utbyggnaden möjliggör vi för fler invånare att ladda sina bilar. Fler elfordon är inte bara positivt ur ett klimat och energiperspektiv. De bidrar också till tystare, trevligare, och hälsosammare städer, säger Gill Brodin (C), ordförande i Agenda 2030-utskottet och vice ordförande Bygg och Miljönämnden.

I ett första steg kommer kommunens nuvarande publika laddstationer att kopplas upp mot Eways molntjänster så att de kan lastbalanseras, få mjukvaruuppdateringar etc. Via en portal kan kommunen sedan följa en mängd statistik som de inte haft tillgång till tidigare.

– Vi kan till exempel se om någon laddstation inte fungerar och hur ofta och när den används. Det är information som är värdefull för att snabbt avhjälpa fel och ge bra service till de som laddar sin bil med el, säger Ulf Sävström, utredare på kommunens teknik och servicekontor.

Eways kundtjänst är öppen dygnet runt och användarna kan betala via sin laddning via Eways laddkort eller appen Parkster. Avgiften är 4 kronor per kWh, vilket innebär att en normalstor elbil (med en batterikapacitet på 40 kWh) kostar 160 kronor att ladda full.

– Vi är glada och stolta över att få det här uppdraget. Vi vill vara en ledande kraft för att ställa om till det fossilfria samhället och göra det lätt för människor att köra elbil, säger Robert Hägg, säljchef på Eways.

För mer information kontakta:
Ulf Sävström, utredare teknik och servicekontoret, Sigtuna kommun, 08-591 261 21
Robert Hägg, säljchef Eways, 073-255 57 97, robert.hagg@eways.se