Vanliga frågor om elbilsladdning

Vad menas med en publik laddare?

Med en publik laddare menas att den är tillgänglig för allmänheten (vem som helst med en elbil) att ladda på, det kan vara en destianationsladdare eller snabbladdare. I vissa fall kan de även vara gratis (inte så vanligt med dagens höga elpriser).

Vad menas med snabbladdare?

En snabbladdare förser bilen med likström i stället för växelström, vilket möjliggör laddning på en mycket högre effekt än exempelvis en vanlig laddbox. Denna typ av snabbladdare är publika och finns på olika ställen runtom i landet men främst vid snabbmatsrestauranger och bensinmackar utmed vägen. Effekt från 50kW-300kW

Vad menas med destinationsladdning?

En destinationsladdare hittar du ofta vid köpcentra, parkeringsplatser, träningslokaler, arbetsplatsparkeringar etc. Det är alltså på platser (destinationer) som du oftast spenderar ett par timmar på. Tanken med destinationsladdningar att du under tiden du gör ditt ärende eller är på jobbet ska kunna få lite laddning för att ta dig hem eller till nästa destination. det räcker ofta gott med denna typ av laddning för att klara vardagen med ett familjeliv. Laddeffekten varierar mellan 3,7kW-22kW.  Laddeffekt kan också påverkas av hur många som laddar på samma parkering då det kan finnas ett maxtak för hur mycket effekt alla laddare gemensamt kan ge ut samtidigt. Destinationsladdare är publika.

Vad är en villaladdare/hemladdare?

En laddbox som du som det låter installerar hemma eller vid sommarstugan. Laddboxarna kan vara 1fas eller 3 fas, och ge effekt allt emellan 3,7kW-22kW. (läs även om lastbalansering och varför det är bra)

Hur många kW kan man ladda hemma?

Bilens sk. ombordladdare avgör laddningshastigheten. Alla bilmodeller kan laddas med både 3,7 kW och 11 kW, men i dagsläget kan inte alla bilar ta emot den högre laddstyrkan. Förenklat kan du tänka att rena elbilar oftast kan ta emot och utnyttja 11 kW, medan dagens laddhybrider inte kan ta emot mer än 3,7 kW.

Vad är lastbalansering?

Statisk lastbalansering:
När du läser eller hör om lastbalansering är det oftast den statiska som avses. Den statiska lastbalanseringen är enklastoch innebär att man ställer in ett förbestämt värde på säkringens storlek och laddningen av elbilen sker utifrån detta värde. Statisk lasthantering tar inte hänsyn till att du sätter på till exempel ugnen eller torktumlaren. Huvudsäkringen kommer att lösas ut om du tar ut för mycket effekt. Du kan ställa ned säkringen till ett minimum, 6 Ampere, för att undvika att säkringen löser ut, nackdelen är då att det går långsamt att ladda. Du kan i vissa laddboxar själv ställa om effekten, till exempel för natten, när övrig elanvändning i fastigheten inte används och då tillgänglig effekt kan användas för att ladda bilen med högre hastighet. Statisk lastbalansering är en enkel lösning där man inte behöver någon extra utrustning.

Dynamisk lastbalansering:
Dynamisk lasthantering är smartare och dessutom framtidssäker. Laddboxen ”pratar ihop sig” med fastigheten och den effekt som finns tillgänglig används för att ladda elbilens batteri. Det kan behövas en extra elmätare, beroende på leverantör av laddbox, som håller reda på hur stor effekt av fastighetens huvudsäkring som finns tillgänglig för att ladda elbilen. Du behöver också en kommunikationskabel eller kombinerad kraft-och signalkabel, mellan laddboxen och den extra elmätaren. Elbilsladdningen blir en andra prioritet, den använder den effekt som finns tillgänglig när belysning, tvättmaskin, spis, TV och så vidare tagit sitt. Finns det ingen effekt sker ingen laddning.
Eftersom elmätaren ska installeras blir installationen lite dyrare, men inkluderas i den totala kostnaden för köp och installation av laddbox vilket ger rätt till skattereduktion för grön teknik. Under drift kostar däremot dynamisk lastbalanderingen inte mer än statisk.

Hur fungerar lastbalansering ihop med solceller? 

När du har eller ska installera solceller i samband med din laddbox är det viktigt att du talar om det för den som du köper av. Ofta tillkommer det kostnader som man självklart både vill ha koll på men samtidigt vill kunna inkludera i det avdrag som görs med hjälp av grön-teknik-bidraget (rabatten kan inte fås i efterhand).
Men framför allt är det viktigt för att lastbalanseringen ska fungera och vara det skydd som det är tänkt.

 
Tips för att optimera din elbil

 

  • Var inte rädd att använda lampor eller musikanläggning. De drar ofta mindre energi än du tror och gör färden både säkrare och trevligare.
  • Tänk på att bilens räckviddssträcka varierar beroende på yttertemperatur. De uppgivna räckviddssträckorna utgår inte från körning i kallt klimat, därför bör du ha marginal på din resa.
  • Åk inte omkring med onödig last, packa ur bilen när du kommer hem ha bara det nödvändigaste kvar.
  • Ta av takräcke/takbox om det inte ska användas
  • En nytvättad bil har faktiskt lägre luftmotstånd än en smutsig, håll bilen ren så kommer du längre.


Under vintern

  • Parkera gärna inomhus – ett uppvärmt batteri maximerar körlängden på bilen. Mycket el går åt till att värma upp batteriet om du startar elbilen när det är kallt.
  • En bil täckt av snö och is blir tyngre. Dessutom kan bilens aerodynamik påverkas. Därför kan det vara värt att borsta av bilen noggrant innan avfärd, om den stått utomhus.
  • Ladda gärna innan du åker – om du precis laddat klart innan du ska åka är batteriet varmt – vilket maximerar körsträckan, speciellt om bilen står utomhus
  • Värm upp bilen medan du laddar – då slipper du slösa batterikapacitet på att värma upp bilen – dessutom är den varm och skön när du ska köra i väg. Görs ofta via tidsinställning eller bilens app.
  • Fokusera på ratt- och stolsvärmare i stället för kupévärmare – de drar mindre energi. Försök också undvika att släpa in onödig snö i bilen, då det kan bidra till att fukt lägger sig i kupén.
  • Ladda ofta om det går – om du laddar batteriet ofta håller det en jämn och bra temperatur, vilket är gynnsamt för räckvidden.
  • Anpassa körningen till väglaget. Genom att minimera både acceleration och kraftiga inbromsningar skonar du batteriet. Välj också gärna plogade vägar om det är möjligt.

Välj rätt däck

  • Välj om möjligt högkvalitativa klass A-däck när det gäller bränsleeffektivitet. De kan kosta lite mer men prisskillnaden jämnas ut då de håller längre och sparar energi.
  • Ha koll på däckslitage och rotera framdäcken bak och tvärtom. Genom att regelbundet rotera däck slits de mer jämnt och håller längre.
  • Kontrollera lufttrycket. För lågt lufttryck i kombination med den tunga bilen ökar däckens rullmotstånd och därmed bilens elförbrukning. Du kan utan problem ha 0,2 bar högre lufttryck än vad biltillverkaren rekommenderar.
  • Planera din resa. Planera din körning i förväg och uträtta flera ärenden på samma gång. Samåk om möjligt.
  • Underhåll och förvara dina däck på rätt sätt. Förvara dina däck i ett utrymme utan dagsljus och med låg temperatur. Kontrollera regelbundet hur dina däck ser ut och ta bort eventuella småstenar som finns i mönsterspåren. På det sättet kan du öka livslängden på dina däck.

 

graphic element cord