BRF Bällstabacken 4 Mariehäll

Charge Amps Aura
14 laddplatser

Brf Bällstabacken 4 laddar för framtiden

När elbilsmarknaden började ta fart för ett par år sedan valde Brf Bällstabacken 4 i Bromma att framtidssäkra. Föreningen kontaktade laddoperatören Eways och bara några månader senare kunde bostadsrättsföreningen erbjuda sina medlemmar sju laddstationer med totalt 14 laddplatser.

De två fastigheterna ligger i ett nybyggt område i utkanten av Bromma med naturen inpå knuten. Många av de boende pendlar till olika arbetsplatser runt om i Storstockholm. Därför ville styrelsen göra det så smidigt som möjligt för medlemmarna att ladda sina elbilar och plug-in hybrider.

– För oss är det en självklarhet att erbjuda laddmöjligheter i hemmet, säger styrelseledamoten Levent Karaman.

– Vi ville göra det enkelt för folk. Och satsningen har fått positiva effekter, allt fler medlemmar pratar om att gå över till elbil. Det är bra för miljön, klart prisvärt jämfört med bensin och dessutom erbjuder föreningen ett riktigt bra pris, fortsätter Levent.

Valde laddbox med två uttag

Laddboxarna från Eways installerades i februari 2022. Den valda lösningen ”Charge Amps Aura” är en av få laddboxar på marknaden som erbjuder två uttag. Från order till fungerande lösning tog det fyra månader och då ingick allt från projektledning och installation till funktionskontroll och städning.

– Allt gick smidigt och vi passade i samma veva på att söka Naturvårdsverkets bidrag ”Ladda bilen”, som täckte halva kostnaden före utrustningen. Än så länge utnyttjas inte alla boxar, men detta var ett långsiktigt beslut. För oss är det en självklarhet att erbjuda laddmöjligheter i hemmet, säger Levent.

Både boende och gäster kan ladda

Förutom föreningens laddplatser finns dessutom två gästparkeringar med en elstolpe som är kopplad till Easypark. ”Vi är en av de familjer som gått över till elbil efter den här investeringen. Vi skaffade en plug-in hybrid och det är verkligen smidigt att ladda här på Bällstabacken”, fortsätter Levent.

För att skydda föreningens elanläggning från överbelastning ingår så kallad lastbalansering i Eways lösning. Tekniken används för att fördela tillgänglig effekt på ett smart sätt mellan elbilsladdning och andra behov i föreningen, för att säkerställa att inga säkringar går i fastigheten.

Personligt laddsystem

Betalsystemet är enkelt och rättvist, varje bilägare betalar för sin egen laddning. De medlemmar som väljer att ansluta sig till systemet får ett kort som kopplas till ett personligt bankkort.

Jag tycker att hanteringen är smidig, det är enkel administration för oss i styrelsen. Pengarna förs över till Eways som varje kvartal skickar en fast summa till föreningen som täcker våra kostnader. Parallellt med detta betalar vår förening en löpande kostnad för service, simkort och router till Eways.

Snabb service

Enligt Levent gick installationen väldigt smidigt och föreningens kontaktperson var till stor hjälp. Vid mer tekniska frågor ringer föreningen en av Eways tekniker.

– Det jag gillar med Eways, är att de är så snabba med servicen. När en router fick en skada kom en tekniker snabbt ut och bytte ut den, så det har funkat bra tycker jag. Dessutom kan vi följa förbrukningen på p-platserna i aggregerad form, vilket är smidigt, avslutar Levent.

Intresseanmälan för BRF

Läs mer om Charge Amps Aura.

Om Eways

Eways är den ledande oberoende laddoperatören i Sverige. Vi underlättar för både företag och privatpersoner att köra elbil genom att leverera och drifta nyckelfärdiga laddningslösningar. Vi erbjuder enkel, snabb och säker laddning hemma, vid arbetsplatsen och publikt. Vårt nätverk av laddplatser växer snabbt och vi har cirka 35 000 uppkopplade laddplatser över hela Sverige. Vår vision är att vara en ledande kraft för att ställa om till det fossilfria samhället.