Den här sommarens ostadiga väder har nog inte undgått någon, inte minst har den senaste veckan kantats av mycket regn och rusk. De flesta av oss vet nog att vatten och elektricitet inte är någon bra kombination, men hur ska man som elbilsägare egentligen tänka när regnet och åskan slår till? Vi reder ut alla frågetecken!  

Dagens elbilar är konstruerade för att klara av laddning i de flesta väderförhållanden, inklusive regn. De smarta laddkontakterna har inbyggd säkerhet som gör att strömmen endast förs över om kontakten är helt ansluten och skyddad mot vattenintrång. Tänk därför på att aldrig sätta in en våt laddkontakt i bilens uttag, eftersom säkerhetsfunktionen kommer säga ifrån och därmed inte starta laddningen. 

Så klarar sig din laddbox i ovädret 

Har du en laddbox hemma och funderar på hur väl den står emot regn och vind? Laddboxar som är till för utomhusbruk har en klassificering på minst IP44, vilket innebär att laddboxen håller sig skyddad mot instickande föremål större än en millimeter och mot strilande vatten oavsett vinkel. Detta innebär att laddboxen kan utsättas för oväder, men vi rekommenderar att du placerar laddboxen på en mer skyddad plats om du har möjlighet. 

Några tips för hur du ska tänka kring din laddbox: 

  • Placera laddboxen under tak om du har möjlighet till det. 
  • Se till att du väljer en laddbox som är utformad för utomhusbruk. Alla laddboxar som Eways säljer är gjorda för utomhusbruk.
  • Om laddhandsken har blivit utsatt för mycket regn eller fukt kan det vara bra att torka av den med en trasa, och den är helt ofarlig att beröra oavsett om den är blöt. 
  • Se till att laddhandsken inte ligger i vattenpölar när det regnar.

Så ska du göra när åskan slår till 

Särskilt under sommaren brukar oväder kunna innebära åska, och som de flesta nog känner till rekommenderas man att inte använda elektronik under tiden det åskar. Denna rekommendation gäller även för laddning av elbilen. Om det åskar eller om det finns risk för åska rekommenderar vi att du kopplar ur laddkabeln ur bilen. Även om de flesta laddboxar har ett inbyggt överspänningsskydd finns det risk att blixten slår ner på nära håll, och då kan både bilens elektronik samt laddkabel ta skada. 

Huruvida det är säkert eller inte att befinna sig i bilen under åska har varit en omtalad diskussion under de senaste åren. Förr var bilarnas kaross tillverkade i metall, vilket gjorde dem till en effektiv strömavledare om blixten slog ned. Idag görs många karosser i plast, vilket gör att de inte riktigt fyller samma funktion längre. Man kan dock konstatera att det fortfarande är betydligt säkrare att sitta i en bil än att vara utomhus. Så, vad gäller för elbilar? Är det lika säkert att sitta i en elektrisk bil som i en fossildriven? Svaret är ja! När åskan slår till är det precis lika säkert att befinna sig i en elbil som det är att sitta i en fossildriven bil.