För privatpersoner som vill investera i en laddbox finns det bidrag att söka. Fram till och med sista december 2020 har Ladda-hemma-bidraget hanterats av Naturvårdsverket. Från och med 1 januari 2021 kommer det finnas ett nytt bidrag till laddbox. Bidraget hanteras av Skatteverket och går under namnet Grön Teknik. Vi reder ut alla frågetecken.

Har du en elbil eller laddhybrid? Då vill du också kunna ladda den på rätt sätt hemma. För detta behövs en laddbox. Med en laddbox laddar du din bil snabbt och säkert. För att skynda på övergången till laddbara bilar har staten tagit fram ett antal ekonomiska stöd, bland annat bidrag till laddbox. Grön Teknik är egentligen inget bidrag, utan en skattereduktion som fungerar som ROT- eller RUT-avdraget.

Vill du också kunna ladda hemma?
Köp din laddbox, med eller utan installation, redan idag!
Till webbshopen

Vad får man bidrag för?

Man får skattereduktion för inköp och installation av laddstationer, solceller och batterier. Bidraget täcker inte kostnader för resor, utrustning eller administration i samband med installationen.

Vem kan få bidrag för laddbox?

Privatpersoner som bor i villa, i bostadsrätt eller ägarlägenhet har rätt att få denna skattereduktion, kallat Grön Teknik.

Hur funkar bidrag för laddbox?

Grön Teknik-bidrag liknar ROT-avdraget vilket innebär att företaget, exempelvis installationsfirman, fakturerar halva kostnaden till kund. Sedan ska företaget begära utbetalning från Skatteverket för andra halvan.

Samma faktura

Kom ihåg att du måste köpa laddbox och installation från samma firma för att ha rätt till bidraget. Du kan alltså inte köpa laddboxen av ett företag och låta ett annat företag installera laddboxen. Då har du endast rätt till ROT-avdraget på arbetet, vilket är 30%.

Hur mycket är bidraget för laddbox på?

Bidraget är upp till 50% av material- och arbetskostnaderna. Högst 50 000 kronor per år.

När kan man få bidrag för laddbox?

Du kan få bidrag för alla installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021.

Vad behöver vi från dig?

Vi behöver, förutom sedvanliga kontaktuppgifter, även veta fastighetsbeteckning för att kunna begära utbetalning från Skatteverket.

Krav på teknik?

Samma krav som tidigare gäller. Alltså Typ 2 eller CCS-kontakt. Samt att laddaren ska vara förberedd för mätning och debitering.

Mer information