För privatpersoner som vill investera i en laddbox finns det bidrag att söka. Vi har tidigare skrivit om Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet, också kallat för Ladda-hemma-bidraget. Fram till och med den 31 december 2020 har bidrag för laddboxar hanterats av Naturvårdsverket, men från och med den 1 januari 2021 finns det ett nytt bidrag vid köp av laddbox. Bidraget hanteras numera av Skatteverket och är ett så kallat grönt avdrag som går under namnet Grön Teknik. Vi reder ut alla frågetecken.

Har du en laddbox? Bidrag finns för dig!

Har du en elbil eller laddhybrid? Du vill säkert också kunna ladda elbil hemma på smidigt sätt. För detta behövs en laddbox. Med en laddbox laddar du din bil snabbt och säkert.

För att skynda på övergången till laddbara bilar har staten tagit fram ett antal ekonomiska stöd, bland annat ett laddbox-bidrag. Egentligen är Grön Teknik inget bidrag, utan en skattereduktion som fungerar som rot- eller rutavdraget.

Vill du också kunna ladda hemma?
Köp din laddbox, med eller utan installation, redan idag!
Till webbshopen

Vad får man grönt avdrag för?

Det gröna avdraget ger dig en skattereduktion för inköp och installation av laddstationer, solceller och batterier. Bidraget täcker inte kostnader för resor, utrustning eller administration i samband med installationen.

Vem kan få Grön-teknik-bidrag?

Privatpersoner som bor i villa, i bostadsrätt eller ägarlägenhet och som vill ha möjlighet att ladda hemma har rätt att få denna skattereduktion, ett grönt avdrag kallat för Grön Teknik.

Hur funkar grönt avdrag för laddbox?

Det nya, gröna avdraget (Grön Teknik) liknar rotavdraget, vilket innebär att företaget, exempelvis installationsfirman, fakturerar halva kostnaden till kund. Sedan ska företaget begära utbetalning från Skatteverket för andra halvan.

Går det att använda två olika leverantörer?

Viktigt att komma ihåg är att du måste köpa laddbox och installation från samma firma för att ha rätt till bidraget. Du kan alltså inte köpa laddboxen av ett företag och låta ett annat företag installera laddboxen. Då har du endast rätt till rotavdraget på arbetet, vilket är 30 %.

Hur mycket är bidraget för laddbox på?

Du kan göra grönt avdrag för upp till 50 % av material- och arbetskostnaderna, men skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per år. Om du även har använt rot- eller rutavdrag är det av extra vikt att du har betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna tillgodoräkna dig hela skattereduktionen.

När kan man få grönt avdrag för laddbox?

Du kan få bidrag för alla installationer som påbörjas och betalas från och med den 1 januari 2021.

Vad behöver vi från dig?

Vi behöver, förutom sedvanliga kontaktuppgifter, även veta fastighetsbeteckning för att kunna begära utbetalning från Skatteverket.

Finns det några krav på teknik?

Samma krav som vid det tidigare ladda-hemma-bidraget gäller. Du behöver alltså Typ 2- eller CCS-kontakt. Laddaren behöver även vara förberedd för mätning och debitering.

Mer information om Grön-Teknik-bidraget