För bara några år sedan var förare tveksamma till elbilars räckvidd och dess teknik. Men som med all annan teknik har även teknologin för elbilar kommit igång. Laddstationer förbättras, och förutsättningarna i elbilar är bättre än någonsin.

Hur långt går en elbil?

En elbil kan gå från allt mellan 20- och 60 mil. Den stora skillnaden är batteriet på bilen, alltså hur mycket energi batteriet kan lagra och hur mycket bilens batteri förbrukar vid olika tillfällen.

Olika faktorer styr batteriers tid

Ett batteri kan också påverkas av väder, underlag och luftmotstånd. Dock är hastigheten den faktorn som mest styr hur långt en elbil kommer. Ju snabbare du kör, desto kortare blir räckvidden.

Hur mycket drar en elbil?

Idag sägs det att en privat elbil förbrukar cirka 2kWh per mil. Dock, som tidigare nämnt, påverkas detta mest av hastigheten. Högre hastighet leder till mindre batteritid.

4 tips som förbättrar räckvidden

1. Använd regenerativ bromsning

Detta system ”återvinner” energi när du bromsar eller saktar in. Detta leder till att batteriet automatiskt laddas upp när du släpper på gaspedalen och börjar bromsa. Använder du en lugn och planerad körstil, kan du öka räckvidden på elbilen genom detta.

2. Använd bra däck

Ju bättre däck du har på bilen, desto bättre räckvidd får du. Detta tack vare bättre väghållning, bromsgrepp och rullmotstånd. Men andra ord bidrar bättre och nyare däck till att mindre energi går åt för att köra bilen.

3. Elbil med värmepump

Med hjälp av en bra värmepump tar du tillvara på överskottsvärmen som kommer från olika komponenter i bilen för att värma upp kupén. Detta leder till att det inte tas lika mycket energi från batteriet för att hålla värmen under kalla dagar.

4. Kylning eller förvärmning av ditt batteri

Ett batteri i en elbil jobbar som bäst när det jobbar i rumstemperatur. Är batteriet för kallt eller varmt vid användning sänks aktiviteten vilket i sin tur försämrar räckvidden.

5 tips att tänka på vid längre resa med elbil

 • Planera resan ordentligt
  – Planera väger utefter vart det finns laddplatser
 • Anpassa resan
  – Anpassa körningen efter din elbil – för att nå längsta räckvidd
 • Tänk på vädret
  – Planera gärna för några mil extra då väderförhållanden kan påverka batteritiden
 • Ta med viktiga tillbehör
  – Laddkabel med en typ 2-kontakt
 • Ladda när du kan – inte när det krisar
  – Även om vi talar om 5-10 minuter, är det positivt att sätta i en laddkabel vid möjlighet