Att kunna ladda sin bil med el i anslutning till bostaden blir en allt mer angelägen fråga. Särskilt för villaägare, där sju av tio planerar att välja en laddbar bil nästa gång de köper ny bil. Det visar nya siffror från Sifo. För att möta behoven och samtidigt främja en fossilfri omställning tecknar nu Fastighetsbyrån och den oberoende laddoperatören Eways ett samarbetsavtal kring elbilsladdning.

 

– Våra mäklare får fler och fler frågor från bostadsköpare om elbilsladdning i den nya bostaden. För de som har en elbil, eller planerar att skaffa en i en snar framtid, är det något som behöver lösas. Därför är det väldigt positivt att vi nu kan erbjuda en smidig lösning redan vid kontraktsskrivning, säger Constanza Gure, ansvarig för tilläggstjänster och samarbeten på Fastighetsbyrån.

Villaägare är överrepresenterade när det gäller köp av laddbara bilar. Två av tre (63%) av de som bor i villa och som har köpt en ny bil i år valde en laddbar bil, visar nya opublicerade siffror från analysföretaget Vroom. Enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag från Eways ökar nu intresset för att välja elbil i rask takt. Så många som 70 procent av villaägarna kommer att välja en laddbar bil nästa gång de skaffar ny bil. Enligt Sifo-undersökningen anser tre av fyra (73%) svenskar att det är en fördel om det finns en laddlösning för elbil installerad vid flytt till en ny bostad. Tre av tio (28%) skulle vara beredda att betala mer för bostaden om det finns en laddlösning på plats.

– Bland villaägare är intresset för att installera laddare jättestort. Även bland de som idag inte äger en laddbar bil. Man vill vara förberedd för framtiden och många passar på att installera just nu eftersom bidraget på upp till 50 procent är mycket förmånligt, säger Bertil Abrahamsson, ansvarig för villamarknaden på Eways.

Samarbetet mellan Fastighetsbyrån och Eways innebär att kunder som köpt eller sålt bostad erbjuds installation av laddbox till ett rabatterat pris. För att höja kunskapsnivån bland mäklarna har Eways medverkat på Fastighetsbyråns interna hållbarhetsutbildning. Även många av mäklarkontoren står i  beredskap att anlita Eways för att installera laddstationer.

– Vi vill bidra till en mer hållbar miljö och hjälpa våra kunder att bli mer hållbara. Därför har vi valt att samarbeta med Eways som erbjuder både våra kunder, medarbetare och kontor snabb, säker och enkel laddning över hela landet, säger Constanza Gure på Fastighetsbyrån.

 

Fakta, siffror från Vroom
Villaägare är klart överrepresenterade när det gäller köp av laddbara bilar. 63 % av de som bor i villa och som har köpt en ny bil i år (jan-juli) valde en laddbar bil (41% elbil och 22% laddhybrid). För hela nybilsmarknaden är motsvarande siffra 52% (28% elbil och 25% laddhybrid).  Källa analysföretaget Vroom.

Fakta, siffror från Sifo
– 63 % av svenskarna kommer att välja en laddbar bil nästa gång de skaffar bil. 42 % av dessa planerar att byta bil inom fem år. 70 % av de som planerar att byta till en laddbar bil bor i villa (jmf 51 % i hyresrätt).
– Vid flytt till en ny bostad anser 73 % att det är en fördel om en laddlösning för elbil är installerad. I storstadsregionerna är siffran något högre än övriga landet (79 % vs 70 %). Bland de som har en laddbar bil idag eller kommer skaffa en inom fem år vill över 90 % ha en laddlösning på plats.
– 28 % skulle vara beredda att betala mer för bostaden om det finns en laddlösning på plats. För de som kommer skaffa en laddbar bil inom fem år är 46 % beredda att betala mer. Personer boende i någon av storstäderna anger i högre grad att de skulle vara beredda att betala mer, jämfört med övriga landet (31% vs 26%).
– Om det inte finns en laddlösning och det är krångligt att få en sådan på plats skulle 32% tveka att flytta till bostaden. Bland de som kommer att skaffa en laddbar bil inom fem år skulle 50% tveka.

Sifo-undersökningen har genomförts av Kantar Public under juni månad på uppdrag av Eways. Den bygger på 1074 intervjuer med den svenska allmänheten och är riksrepresentativ.

För mer information kontakta:
Bertil Abrahamsson, ansvarig för villamarknaden på Eways, mail: bertil.abrahamsson@eways.se, mobil: 076 160 98 90

Johan Vesterberg, PR & Kommunikationschef Fastighetsbyrån, mail: johan.vesterberg@fastighetsbyran.se , tfn: 08-54 54 55 28