När Brf Isbrytaren i Stockholm undersökte intresset för laddplatser ville mer än hälften av medlemmarna ha en egen laddstation.
– Det här är en investering för framtiden, säger styrelseledamoten Anders Bagewitz.

I en fastighet byggd 1968 på Kungsholmen i Stockholm hittar du bostadsrättsföreningen Isbrytaren. Föreningen bildades 1970 och har inte mindre än 81 parkeringsplatser till sina 61 lägenheter. Efter en stor laddsatsning är idag 41 av parkeringsplatserna utrustade med laddstationer.
– Vi tror att laddbara bilar kommer att bli allt mer populära – men det är svårt att köpa elbil om du inte har någonstans att ladda den. Samtidigt finns nu Klimatklivet som kan bidra med en stor del av kostnaden för investeringen. Därför ville vi undersöka intresset för laddstationer i föreningen, säger Anders Bagewitz.

Miljö och bekvämlighet
Efter att ha skickat ut en enkät insåg styrelsen att intresset för laddplatser var högt – över hälften av medlemmarna var intresserade av att få laddning installerat på sin parkeringsplats. Orsakerna till intresset tror Anders såg olika ut bland de boende.

– För vissa var det förstås en miljöfråga, för andra en bekvämlighetsfråga i och med att man har ökad valfrihet vid sitt nästa bilköp. Många ser det nog också som ett sätt att höja värdet på lägenheten.

Klimatklivet halverade kostnaden
Föreningen tog in offerter från olika leverantörer och valet föll på Eways. Man gick då åter ut till de boende med en bindande intresseanmälan och fick in 26 ja-svar.
– Äntligen kunde vi sätta igång med installationen av laddstationerna. Vi valde stationer som gick på enfas och 16 ampere. Eways administrerade först en uppsäkring av fastighetens huvudsäkring så att vi skulle kunna hantera den ökade energikonsumtionen, och sedan installerade de stationerna, säger Anders Bagewitz.
De intresserade medlemmarna skulle ursprungligen betala cirka 8 600 kronor för att få en laddstation installerad vid sin garageplats. Med hjälp av Eways sökte man stöd från Klimatklivet och fick det beviljat.

– Hälften av kostnaden finansierades på så sätt av Naturvårdsverket och det gjorde förstås en väldig skillnad för de boende.

Enkel betalningslösning
För att sköta den löpande betalningen använder Brf Isbrytaren Eways laddkortslösning, där de boende betalar för strömmen de själva använder. Eftersom Eways sköter det är föreningen kostnadsneutral, vilket underlättar administrationen.
I februari 2019 var Brf Isbrytaren klar med installationen – trodde de. Kort därefter fick nämligen Eways återvända till Isbrytaren, berättar Anders Bagewitz.

– Då var det nämligen 15 boende till som ville få laddstationer installerade!

Laddbox BRF

Önskar er BRF också installera laddstationer?
Anders ladd-tips för Brf:er:

  1. Kontrollera huruvida fastighetens huvudsäkring behöver höjas och vad som krävs för det.
  2. Ta in offerter på ett bestämt antal laddplatser från flera leverantörer.
  3. Att investera i en laddstation är lättare om det finns möjlighet till avbetalning. För oss var det inte möjligt att administrera en sådan lösning för de boende, men det kanske det är för er?
  4. Vill ni göra laddsatsningen än mer plånboksvänlig och har ni parkeringsplatser över? Hyr ut några av platserna med laddstation till externa hyresgäster.