En av de största fördelarna med elbilar är att du laddar dessa där du normalt parkerar, hemma eller på jobbet. Bilen ”tankas” medan du kan ägna tid åt annat. Du behöver aldrig mer köra till en bensinstation! Detta kräver självklart att du har laddmöjlighet där bilen står parkerad. Nedan berättar vi allt om hur du gör för att ladda elbilen hemma.

Laddning i vägguttag

När du köper en laddbar bil får du två oftast med laddkablar till bilen. Den ena av dessa används för att ladda på laddstationer hemma, på jobbet eller i det publika. Den andra kabeln används för att ladda i vanliga vägguttag. Vi benämner denna kabel som reseladdare eller nödladdare då den främst är avsedd för att användas i nödfall. Anledningen är att ditt vägguttag i hemmet inte är optimerat för att ta ut så höga effekter under så många timmar.

Risk för brand

Att ladda en elbil i ett vägguttag är som att köra fyra dammsugare samtidigt i åtta timmar eller att ladda 750 mobiltelefoner samtidigt i åtta timmar. Som du förstår kan detta överbelasta elsystemet i ditt hem och i värsta fall leda till brand. För att minimera riskerna kan du i vissa bilar ställa in med vilken effekt du vill ladda din bil via nödladdaren. När du laddar din elbil i ett vägguttag, se till att ställa in laddeffekt i bilen på låg effekt, om möjligt. Laddningen kommer att ta längre tid vid låg effekt, så se till att inte ladda mer än nödvändigt. Vill du ladda på ett säkert sätt så bör du istället välja en laddstation.

Varför laddstation?

En laddstation, laddbox eller wallbox som det också kallas, är en laddanordning som är speciellt framtagen för laddning av elbilar och laddhybrider. Med hjälp av laddboxen blir laddningen säkrare och snabbare, jämfört med om du laddar i ett vanligt vägguttag. Vissa laddboxar har också funktioner som gör att du kan styra din laddning till att ladda då elen är som billigast eller då andra elapparater i hemmet inte används. Samtidigt kan du plocka ut statistik från laddboxens portal.

Våra laddstationer

Det finns många olika laddstationer att välja mellan på marknaden om du vill ladda elbilen hemma. Huvuduppgiften är såklart att ladda ditt fordon, men flera av dessa har extrafunktioner och kan därför kosta något mer. Eways erbjuder flera olika typer av laddstationer beroende på din budget och dina behov. Alla de laddstationer vi erbjuder ladda din bil snabbt, enkelt och smidigt. Dessutom är de alla berättigade till ladda-hemma-stödet. Vi har valt att arbeta med tre svenska leverantörer som tillverkar laddstationer av hög kvalité: Chargestorm (numera CTEK e-mobility), Charge Amps och Garo.

      

Subventioner för elbilsladdning hemma

Du som privatperson kan söka ekonomiskt bidrag för köp och installation av laddstation i ditt hem. Du kan få upp till 50% av investeringskostnaden, max 10 000 kronor. Stödet kallas ladda hemma-stödet och kan sökas via Naturvårdsverkets hemsida genom att skicka in kvitton på laddstationen och utförd installation. För juridiska personer finns det också bidrag att söka, både för publika och icke-publika laddstationer. För publika laddstationer heter stödet Klimatklivet. Vill du söka bidrag till laddstationer som inte är publika, exempelvis i en bostadsrättsförening, samfällighet eller på ert företag? Vi hjälper dig med hela vägen från idén om laddstationer till färdiga laddsystem. Kontakta oss idag på 010-121-94 00.