Vad betyder trefasladdning och vilka elbilar kan ladda 3-fas?

Vi går igenom vad trefasladdning innebär och vilka bilar som har möjlighet att ladda på 3-fas, samt om det är nödvändigt med en 3-fas laddstation hemma.

3 fas till 1 fas

Har du hört begreppet 1 fas och 3 fas i elbilssammanhang och undrat vad det betyder? 3-fas är den el som normalt dras in till en fastighet från elnätet i Sverige. I ditt vägguttag hemma har du 230 volt enfasledningar. I en trefasledning är det istället 400 volt. 3-fas används ofta till apparater i hemmet som kräver lite mer kraft, som exempelvis spisen eller tvättmaskinen.

3-fas – uttag 

Hos oss har du möjlighet att välja en laddstation som kan ladda på 1-fas, eller en laddstation som kan ladda på 3-fas. Hur snabbt det går att ladda beror också på hur många ampere du väljer, samt vilken laddning din bil kan ta emot. Bilden nedan visar hur mycket en elbil kan ladda på en timme vid olika effekt.

3-fas

Elbil 3-fas

Alla elbilar och laddhybrider laddar på 1-fas. Vissa elbilar kan också ladda på 3-fas. Fördelen är att det då går mycket snabbare att ladda sin bil. Tänk på att du nästan aldrig kommer hem med ett helt tomt batteri. Se över ditt körmönster och fundera på om det räcker för dig att ladda din bil med 2 mil per timme (1-fas) eller om du behöver ladda med 5 mil i timmen eller mer (3-fas).

Trefasladdning elbil – publikt 
Har du ingen möjlighet att ladda din bil hemma över natten och är beroende av publik laddning? Då bör du satsa på en elbil som kan ladda 3-fas. Då kan du ställa din bil på en av våra publika laddstationer där vi erbjuder trefasladdning. Du får då cirka 5-7 mil per timme. Du hittar våra laddstationer i bland annat Täby Centrum, Solna Centrum, Sickla Köpkvarter eller Nacka Forum.

Vilka elbilar kan ladda 3-fas?
I dagsläget finns det ett begränsat antal bilar som kan ladda 3-fas. De som kan göra det är bland annat Tesla Model S, X och 3, BMW i3 och i3s, Porsche Taycan, Renault Zoe, Hyundai Kona (2019, tillval) och Audi e-tron.

BMW i3Renault ZoeTesla Model 3

Blickar vi framåt ser vi att fler och fler kommande bilar kommer kunna ladda 3-fas. Bland annat Tesla Roadster och Model Y och Cybertruck, Rivian R1S och R1T, Ford Mustang Mach-E, Polestar 2, Audi Q4 e-tron, e-tron GT och e-tron Sportback, BMW iX3, Volvo XC40 Recharge, Mercedes EQA, Mini Cooper SE, Honda e, Volkswagen ID.3, Sono Sion, Peugeot e-208, Kia e-Niro (2020) och Seat El-Born.

Tesla Model YFord Mustang Mach-EPolestar 2Mini Cooper SEHonda eSeat El-Born

 

Vill du framtidssäkra din laddstation och kunna ha möjligheten att ladda minst 5 mil i timmen bör du satsa på en 3-fas laddstation. På vår produktsida finns alla laddstationer med både 1-fas och 3-fas. Är du orolig för att proppen ska gå när du laddar bilen och samtidigt tvättar kläder och diskar middagsdisken? Då bör du kika på ett lastbalanseringssystem som säkerställer att proppen inte går.