Vanliga frågor om elbilsladdning
Vad menas med en publik laddstation?
En publik laddstation är tillgänglig för allmänheten, vilket innebär att vem som helst med en elbil kan ladda där.
Vad menas med snabbladdare?
En snabbladdare förser bilen med likström i stället för växelström, vilket möjliggör laddning på en mycket högre effekt än en vanlig laddbox. Denna typ av laddare är publik och förekommer till exempel vid snabbmatsrestauranger och bensinmackar. Effekten brukar då vara allt från 50kW-400kW.
Vad erbjuder Eways för snabbladdare?
Alla våra snabbladdare är kraftfulla, med hög prestanda och anpassade för olika laddstandarder och behov. Våra platsbesparande och kompakta snabbladdare är idealiska för trånga parkeringar med sina fjäderassisterade kabelsystem som förenklar hanteringen av den ibland otympliga laddningskabeln. Dessutom finns snabbladdare som är uppbyggda med kraftmodulsystem, vilket möjliggör skräddarsydda laddare beroende på dina spännings- och effektbehov. Du lägger enkelt till fler kraftmoduler om du får ett ökat behov i framtiden. Det finns snabbladdare för dig som söker prisvärda alternativ för både personbilar och tunga fordon. För dig som gillar estetik har vi snabbladdare med innovativ design. Vi erbjuder snabbladdare från bland annat ABB, Kempower och Sinexcel.
Vad menas med destinationsladdning?
En destinationsladdare hittar du ofta vid köpcentrum, parkeringsplatser, träningslokaler och arbetsplatsparkeringar. Det är alltså på platser (destinationer) som du oftast spenderar ett par timmar på. Tanken med destinationsladdning är att du ska kunna ladda bilen samtidigt som du gör ditt ärende, så att du kan ta dig hem eller till nästa destination säkert. Laddeffekten för dessa laddare brukar variera mellan 3,7-22 kW, men påverkas också av hur många som laddar samtidigt då det finns ett maxtak för hur mycket effekt laddstationerna kan ge ut gemensamt.
Vad är en villaladdare/hemladdare?
En villa- eller hemladdare är en laddbox som du låter installera hemma eller vid sommarstugan. Laddboxarna kan antingen vara 1-fas eller 3-fas, och effekten kan variera mellan 3,7-22 kW.
Vad menas med normalladdning?
På platser där bilen står parkerad en längre tid är normalladdning den rätta lösningen. Normalladdning är till för hemmaparkeringen, verkstaden eller arbetsplatsen. Effekten ligger mellan 3,7–22 kW.
Vårt sortiment av laddboxar för normalladdning är anpassade för publika miljöer och för det nordiska klimatet. Laddboxarna finns med fast kabel i olika längder eller med uttag. De kan kopplas upp via 4G, Wifi, bluetooth och LAN och har både last- och fasbalansering som ger optimal prestanda. Vi har modeller med inbyggda MID-mätare, en certifieringsstandard för elmätare som säkerställer att de mäter korrekt. På laddboxarna finns LED-indikatorer som ger feedback om laddstatus. De flesta laddboxar har RFID-läsare som läser laddtaggar, kopplade till en specifik användare. Alla våra laddboxar skyddas av jordfelsbrytare, antingen monterade internt i laddboxen eller i elcentralen samt stödjer OCPP – ett protokoll som möjliggör att du kan koppla upp laddboxen mot vårt system – eller valfritt backendssystem – för drift, underhåll, support och betaltjänster.
Vilka laddboxar erbjuder Eways för normalladdning?
Vi har laddboxar från Charge Amps, Zaptec, ABB och Wallbox.
Vad ska jag ha: Normalladdare eller snabbladdare?
Det går snabbare att ladda ett elfordon i en snabbladdare än i en normalladdare, vilket namnet avslöjar. Snabbladdare har en högre effekt med mer än 22 kilowatt. Utmed större vägar där man exempelvis stannar för att ta något att äta är det ofta lönt att installera snabbladdning. På personalparkeringen eller garageuppfarten hemma där bilen står parkerad under en längre tid passar det bra med normalladdare.
Vad menas med portabel laddning?
När du befinner dig i bilhallen, i verkstaden, i hamnen, på ett evenemang eller på byggarbetsplatsen behövs det många gånger tillfällig laddning. Ofta finns det tillgång till 3-fas uttag och då passar portabla laddare bra. De är flyttbara och du kan ta med dem dit där du behöver ladda. Portabla laddare finns för både snabbladdning och normalladdning. Vi erbjuder portabla laddare så som Terra DC Wallbox, Kempower Movable Charger och Njord Go.
Vad är lastbalansering?
Lastbalansering är en teknik som används för att fördela den effekt som finns tillgänglig på ett smart sätt mellan elbilsladdning och andra behov så att inga säkringar går i fastigheten.
Har jag ett RJ12 eller RJ45 uttag? Klicka här!
Finns det brandrisker med elbilsladdning?
Det beror på. Elbilsladdning som är installerad fel eller att ladda elbilar i vanliga uttag innebär en ökad brandrisk. Därför är det viktigt, precis som tidigare nämnt, att anlita auktoriserade installatörer och att ladda i ändamålsenliga laddpunkter. Det kan också vara så att laddboxar kräver att man måste höja storleken på fastighetens huvudsäkring. Vissa laddboxar har dock inbyggd lastbalansering och då behöver du inte göra detta och undviker även ökade kostnader på elabonnemanget.
Kan jag ladda elbil i vanligt eluttag?
Nej, elsäkerhetsverkat avråder från att ladda bilar i vanliga vägg- eller motorvärmaruttag, även kallade Schuko-uttag. Anledningarna är många och handlar bland annat om att det kan finnas gamla eller felaktiga kopplingar och kabelförgreningar i fastigheten som kan orsaka varmgång vid hög belastning. Vanliga Schukouttag är inte gjorda för elbilsladdning och klarar inte av kontinuerlig hög belastning.
Vad är internetuppkopplad elbilsladdning?
Uppkopplade laddboxar kan vara ett sätt att effektivisera din vagnpark. Vår lösning möjliggör bland annat att allokera laddning till de fordon som behöver eller följa hur fordonen laddas upp i realtid. På så sätt kan du dra ner på kostnader och säkerställa att dina fordon har fått tillräcklig laddning. Det kan bli en väl värd investering att ha sina laddare uppkopplade mot internet och du förbereder dig också för smarta funktioner som kan komma i framtiden.
Fast kabel eller uttag till elbilsladdningen?
Har du ett uttag för laddning behövs en egen kabel. Då är det bra om laddaren har funktionen att du kan låsa fast kabeln så att ingen tar den. Det bekymret har du såklart inte med fast kabel. Men om något händer med den fasta kabeln, någon råkar köra över den, är den lite knepigare att byta ut än en lös kabel. Då behöver du kontakta en elektriker. Använd ingen förlängningssladd mellan uttaget och laddkabeln.
Behövs elektriker för att installera eller reparera laddbox?
Ja, installation av laddpunkter såsom laddboxar och laddstolpar måste installeras av registrerade elinstallationsföretag med verksamhetstypen ”Övriga anläggningar för användning av el”. Installationerna ska vara utförda enligt god elsäkerhetsteknisk praxis vilket innebär att installatören följer en viss standard. Elsäkerhetsverket har en e-tjänst där det går att kontrollera att installationsföretagen är godkända.
Vem ansvarar för en säker elanläggning?
Det är innehavaren till en laddpunkt som ansvarar för att den är säker och korrekt installerad. Installerar du elbilsladdning på din personalparkering är det alltså du som ansvarar för att laddningen uppfyller regelverk och krav på utförande. I takt med att ny teknik utvecklas förändras också regelverk och det kan innebära att äldre elanläggningar måste uppdateras, och detta ansvarar alltså du som innehavare för att hålla koll på.
Vad innebär en helhetslösning?
Vi erbjuder en helhetslösning. Du kan tryggt och tillsammans med oss skapa den bästa laddboxlösningen för dig – från start till mål. Vi finns med i alla steg på vägen. Från den första idén om att köpa en laddbox tills dess att vi har installerat en komplett laddboxlösning med full service och underhåll. Vi erbjuder laddboxar, installation, tilläggstjänster och produkter, samt betaltjänst.
Tips för att optimera din elbil
- Var inte rädd att använda lampor eller musikanläggning. De drar ofta mindre energi än du tror och gör färden både säkrare och trevligare.
- Tänk på att bilens räckvidd varierar beroende på utomhustemperaturen. Den uppgivna räckvidden utgår inte från körning i kallt klimat och därför bör du se till att ha marginal på din resa.
- Åk inte runt med onödig last.
- Ta av takräcke/takbox om det inte ska användas.
Under vintern
- Parkera gärna inomhus – ett uppvärmt batteri maximerar räckvidden på bilen. Mycket el går åt till att värma upp batteriet om du startar elbilen när det är kallt.
- En bil täckt av snö och is blir tyngre, och dessutom kan bilens aerodynamik påverkas. Därför kan det vara värt att borsta av bilen noggrant innan avfärd om den varit parkerad utomhus.
- Ladda gärna bilen fram till avfärd. Om du precis laddat klart innan du ska åka är batteriet varmt, vilket maximerar körsträckan.
- Värm upp bilen medan du laddar eftersom du då slipper slösa batterikapacitet på att värma upp bilen – dessutom är den varm och skön när du ska köra i väg. Detta görs ofta via tidsinställning eller bilens app.
- Fokusera på ratt- och stolsvärmare i stället för kupévärmare då de drar mindre energi. Försök också undvika att släpa in onödig snö i bilen, då det kan bidra till att fukt lägger sig i kupén.
- Ladda ofta om det går då batteriet håller en jämn och bra temperatur, vilket är gynnsamt för räckvidden.
- Anpassa körningen till väglaget. Genom att minimera både acceleration och kraftiga inbromsningar skonar du batteriet. Välj också gärna plogade vägar om det är möjligt.
Välj rätt däck
- Välj om möjligt högkvalitativa klass A-däck när det gäller bränsleeffektivitet. De kan kosta lite mer men blir värt i längden då de håller längre och sparar energi.
- Håll koll på däckslitage och rotera framdäcken bak och tvärtom. Genom att regelbundet rotera däck slits de mer jämnt och håller längre.
- Kontrollera lufttrycket. För lågt lufttryck i kombination med den tunga bilen ökar däckens rullmotstånd och därmed bilens elförbrukning.
- Planera din körning i förväg och uträtta flera ärenden på samma gång. Samåk om möjligt.
- Underhåll och förvara dina däck på rätt sätt. Förvara dina däck i ett utrymme utan dagsljus och med låg temperatur. Kontrollera regelbundet hur dina däck ser ut och ta bort eventuella småstenar som finns i mönsterspåren. På det sättet kan du öka livslängden på dina däck.