I Sverige finns det idag över 5 000 transportbilar som drivs på el, eller lätta lastbilar som de egentligen heter. Antalet modeller på marknaden blir allt fler och de eldrivna lätta lastbilarnas popularitet ökar i takt med att dess pris minskar. Detta är vår guide till eldrivna transportbilar där vi tittar på för- och nackdelar, priser, bidrag och allt annat som du kan tänkas vilja veta inför ett köp av transportbil på el.
Vill ni också kunna ladda era eldrivna lastbilar och arbetsfordon?
Vi hjälper er hela vägen från idén om laddning till färdiga laddstationer!
Vare sig du är för eller emot eldrivna fordon, kommer elen som drivmedel att spela en stor roll för samhällets omställning till fossilfrihet. Idag är mer än en tredjedel av alla personbilar som säljs helt eller delvis eldrivna och nu är det dags för nästa segment att elektrifieras – nämligen skåpbilarna!
Vad är en lätt lastbil?
En lätt lastbil är en fordonsklass för fordon som väger under 3,5 ton och som i första hand är avsedd för godstransport. Lätta lastbilar får köras med ett vanligt körkort med B-behörighet. Den vanligaste modellen av lätta lastbilar är det vi ofta kallar för skåpbil eller transportbil.
Varför transportbil på el?
För att Sverige ska nå de högt uppsatta miljömålen krävs att vi alla tar vårt ansvar. En stor del av våra utsläpp kommer från våra transporter, vilket gör det extra stor vikt att övergå till en fossilfri transportsektor. Detta kan göras genom att exempelvis välja ett eldrivet fordon istället för ett som drivs på bensin eller diesel, om möjligt. Transportbilar körs nästan undantagslöst i kommersiell trafik med många mil per år vilket ger stor miljönytta vid övergång från diesel till el.
Fördelar och nackdelar med eldriven transportbil
Eldrivna fordon har flera fördelar:
- Ren
Ett fordon som drivs på el har inga lokala utsläpp. - Tyst
Ett eldrivet fordon har inga eller mycket låga ljudemissioner. - Effektiv
Elmotorn är 2-3 gånger effektivare än en förbränningsmotor. - Laddning
Du slipper åka till macken! Varje morgon när du vaknar är bilen fulladdad. - Mindre underhåll
Ett eldrivet fordon har mindre antal rörliga delar, vilket leder till mindre underhåll och lägre underhållskostnader. - Låg driftkostnad
El är mycket billigare än bensin och diesel. Du kör för cirka 2 kronor per mil. - Värme
Förvärm bilen på vintern och kom ut till en varm bil där du slipper skrapa rutorna. - Köregenskaper
Elbilen är byggd med låg tyngdpunkt vilket gör att bilen ligger på bra vägen. Dessutom finns det bara två växlar; framåt och bakåt! - Bidrag
En eldriven skåpbil ger dig maximal bonus vid inköp; 60 000 kronor år 2020 och 70 000 kronor år 2021. - Lägre skatt
Med en eldriven skåpbil betalar du minsta möjliga fordonsskatt; 360 kronor per år. - Image
Med en eldriven transportbil profilerar du ditt företag med en miljömedveten image. - Tillgänglighet
Eldrivna fordon kan köras i alla typer av miljözoner och ända fram till kundens dörr.
Men också några nackdelar:
- Räckvidd
Kommer batteriet att räcka för en hel dags körning? Frågan, och svaret, är självklart relativt beroende på hur mycket du kör. Men om du har möjlighet att ladda över natten, eller under lunchen så underlättar det. På Eways erbjuder vi laddstationer till företag för möjligheten att ladda bilen på jobbet. Vi kan dessutom hjälpa dig med att analysera kör- och laddmönster för att hitta den optimala lösningen för ditt transportbehov. Räckvidden påverkas också av väder och av hur tungt du har lastat bilen. - Laddtid
För att livet med eldriven skåpbil ska vara enkelt behöver du kunna ladda bilen över natten, där den normalt står parkerad. På så sätt har du en fulladdad bil varje morgon. - Inköpspris
Idag är inköpspriset för en eldriven skåpbil högre än för en bensin- eller dieseldriven dito. Priserna sjunker däremot i takt med att elfordon blir den nya normen. - Vikt
Batterierna i en eldriven skåpbil är stora och väger några hundra kilo. Detta bidrar till fordonets totala vikt och minskar fordonets nyttolast.
Användningsområden för eldrivna transportbilar
Trots sina nackdelar, finns det flera användningsområden där en eldriven lätt lastbil funkar mycket bra. Bästa användningsområdet är självklart inom staden. Med eldrift får du köra i alla miljözoner och den begränsade räckvidden blir aldrig något problem.
Testkör en eldriven skåpbil för bättre körförståelse
Är du osäker på om en eldriven lätt lastbil skulle passa dig? Besök någon av alla återförsäljare som erbjuder dessa fordon och be att få prova fordonet några dagar. På så sätt får du en bättre förståelse för dess kapacitet och användningsområden. Återförsäljarna kan också göra en kostnadsjämförelse mellan en eldriven och en bensin- eller dieseldriven skåpbil så att du får en tydlig bild över vilket alternativ som passar dig bäst.
Bidrag till eldrivna skåpbilar
Även en eldriven lätt lastbil har rätt till bidrag från Bonus-Malussystemet. Om fordon helt drivs på el, får du den högsta bonusen som under år 2020 uppgår till 60 000 kronor, men som under år 2021 kommer att höjas till 70 000 kronor. Dessutom har du med en eldriven skåpbil lägsta möjliga fordonsskatten, nämligen 360 kronor per år.
Att köra transportbil på el
Har du aldrig kört ett eldrivet fordon förut bör du ta dig till närmaste återförsäljare för att testa! Att kunna glida fram tyst och utsläppsfritt är en härlig känsla. Ett eldrivet fordon är generellt mycket trevligt att köra. Elmotorn har inget behov av en konventionell växellåda. Du väljer framåt eller bakåt och trycker på gaspedalen. Utan koppling minskar också underhållskostnaderna för bilen.
Återvinn energi medan du kör
Du behöver inte heller använda bromsarna lika ofta på en transportbil på el. När du lyfter foten från gaspedalen så förvandlas elmotorn till en generator, en process som sänker farten och återvinner energi till batteriet! Elmotorn ger också maximalt vridmoment omedelbart vilket ger en responsiv och härlig acceleration när du kör runt i staden. De tunga komponenterna, som batteriet, är monterat lågt ner i chassit och ger fordon bra köregenskaper.
Ladda eldriven transportbil
Att ladda en eldriven skåpbil är lika enkelt som att ladda en elbil. Det är möjligt att ladda bilen i ett vanligt vägguttag, men detta är inte rekommenderat då det kan leda till en hög värmeutveckling med risk för brand. För att ladda bilen säkert och bekvämt, bör du installera en laddbox där du normalt parkerar bilen över natten. På så sätt har du en fulladdad bil varje morgon när du vaknar.
På Eways erbjuder vi laddboxar för hemmet och laddstolpar för bostadsrättsföreningar för att du ska kunna köra din elbil med full laddning – varje dag. Vi hjälper dig hela vägen från idén och laddning till färdig laddstation på väggen! Dessutom får du idag bidrag på upp till 50% av priset för laddboxen och för installationen. Vi hjälper dig genom hela ansökningsprocessen.
Vill ni också kunna ladda era eldrivna lastbilar och arbetsfordon?
Vi hjälper er hela vägen från idén om laddning till färdiga laddstationer!
Vad är räckvidden på en eldriven skåpbil?
Räckvidden för en eldriven skåpbil beror på hur stort dess batteri är. Idag finns det lätta lastbilar med över 30 mils räckvidd på den svenska marknaden. Men räckvidden är självklart beroende på din körstil, väder samt hur tungt du har lastat fordonet.
Exempel på transportbil på el
Flera av de mest populära lätta lastbilarna i Sverige finns också som eldrivna varianter, bland andra; Renault Kangoo ZE, Mercedes eVito, Volkswagen e-Transporter, Renault Master ZE, Mercedes eSprinter, Volkswagen e-Caddy och Volkswagen e-Crafter.
Ett märke som tidigare inte har funnits i Sverige är kinesiska Maxus, som idag erbjuder flera varianter av eldrivna skåpbilar och flakbilar. Spana in Maxus e-Deliver 3 som har en räckvidd på över 300 km!
Dessutom har vi fått en helt ny svensk lastbilstillverkare, Inzile, som lanserat en lätt lastbil för kortare transporter.
Bästa transportbil på el?
När du väljer en eldriven skåpbil är det viktigt att du utgår från dina egna behov och körmönster. Hur ofta kör du mer än 10 mil per dag? Hur stort lastutrymme behöver du? Behöver du kunna dra släp med dragkrok?
Finns det transportbilar som är laddhybrider?
Det enkla svaret är: ja! På den svenska marknaden finns det idag en (1) skåpbil som är laddhybrid. Det vill säga att den drivs med både el och med bensin. Ford Transit Custom PHEV har en elektrisk räckvidd på 42 kilometer.
Finns det eldrivna pickups?
Det finns idag ett antal företag som arbetar med att ta fram en elektrisk pickup, men inga av dessa har ännu nått den svenska marknaden. Den populära pickupen Ford F-150 kommer att komma med elektrisk drivlina. Det är dock oklart när, och om, den dyker upp i Sverige. Även Rivian har visat upp en pickup vid namn R1T. Den amerikanska startupen Bollinger har också visat upp en elektrisk pickup som heter B2 med över 300 km räckvidd. Även Tesla arbetar på en pickup som har fått namnet Cybertruck. I dagsläget är det dock oklart om den kommer att erbjudas i Europa.