Upptäck nya elbilar från 2023 och ta del av de senaste modellerna som lanserades på marknaden 2023 genom att utforska vår lista över de mest innovativa modellerna. Vilken av dessa elektriska fordon skulle du välja att köra?

 

Hyundai Ioniq 6 är en av de nya elbilarna som kommer under 2023.
Hyundai Ioniq 6 är en av de nya elbilarna som kommer under 2023.

1. Hyundai Ioniq 6 ”Streamliner”

Efter den lyckade lanseringen av Ioniq 5 under förra året finns det nu höga förväntningar på den nya Hyundai Ioniq 6 som i Sverige planerar försäljning av deras nya elbilar 2023. Den nya bilen bygger på deras tidigare konceptbil Prophecy Concept EV 2020 och har slanka, strömlinjeformade drag som gett den smeknamnet ”streamliner”. Bilen marknadsförs med en räckvidd på drygt 60 mil och ultrasnabb laddning som kan ge dig 100 km räckvidd efter bara 5 minuters laddning.

 

2. Audi A6 e-tron

Audi uppgraderar och premiärvisar ett helt gäng nya modeller av elbilar 2023. Kanske mest eftertraktad är den nya Audi A6 e-tron concept som debuterar som elbil. Utöver detta kan vi även förvänta oss att deras nya el-SUV modeller Audi Q6 e-tron och Q8 e-tron, vilka även kommer uppföras i sportback-varianter, kommer att ta upp konkurrensen rejält mot Tesla Model X och andra elbilar i klassen.

 

3. Fisker Ocean One

En annan spännande nyhet blir den nya Fisker Ocean som började tillverkas i November 2022 och har förväntad leverans i Sverige under våren 2023. Danska grundaren Henrik Fisker har tidigare varit på bland annat Aston Martin och BMW. Den nya eldrivna SUVen sägs vara en av de mest hållbara elbilarna hittills, med exempelvis solceller installerade på taket. Hur användbart det blir med helöppnande bakfönster såsom på bilden för en surfbräda i Sverige återstår väl att se. Men med en fullbokad beställningslista och ett attraktivt pris runt halvmiljonen är det definitivt en av de mest intressanta modellerna att hålla ögonen på under 2023.

 

4. Volkswagen ID. Aero

Aero är Volkswagens första eldrivna fyrdörrars sedanmodell med en elegant och aerodynamisk design som representerar nästa generation av ID-familjen med tidigare framgångsrika Volkswagen ID.3, ID.4 (som blev den mest sålda elbilen i Sverige 2022) och ID.5. Den nya ID. Aero förväntas lanseras i Kina under andra halvåret 2023 och samtidigt produktionsstarta i Europa. Det finns dock risk att det dröjer fram till 2024 innan ID. Aero rullar på Sveriges gator, och beroende på pris och prestanda återstår det att se om den nya eldrivna Volkswagen-modellen blir ytterligare en försäljningsframgång för den tyska biltillverkaren.

 

5. Aiways U6

Aiways är ett nytt elbilsmärke som grundades i Kina 2017 och introducerades till europeiska marknaden under 2020. Efter den första modellen U5 som var en mindre el-SUV med rum för fem personer och räckvidd på 40 mil släpper de nu sin andra modell. U6 är en femsitsig sportcoupé med en räckvidd på 40 mil (WLTP), en accelerationstid från 0–100 km/h på 6,9 sekunder och med en kostnad runt 550 000 i grundutförande. Bilen finns redan för beställning online eller via någon av deras försäljare, och förväntas levereras under andra kvartalet 2023.

 

6. Polestar 3 och Polestar 4

En lista över de mest spännande elbilarna att hålla ögonen på skulle inte vara komplett utan att inkludera Polestars nya modeller. För bara några månader sedan presenterades den nya eldrivna sport-suven Polestar 3, en större och lyxigare uppgradering mot Polestar 2, med medföljande högre pris. Som av en händelse har fronten slående liknelser mot ovan nämnda Aiways U6. Produktionen startas under mitten av 2023 i den kinesiska fabriken och tidigast förväntade leverans lär ske under fjärde kvartalet i slutet av 2023. Samtidigt hoppas vi också få se lanseringen av den nya mindre coupéformade crossovern Polestar 4 under året.

 

7. Lucid Sapphire

Det amerikanska bilmärket Lucid lanserar under 2023 deras nya modell Lucid Sapphire som är en extra påkostad och uppgraderad version av Lucid Air. Med en acceleration på 0-100 km/h på under 2 sekunder, senaste teknologin och snygga former är den en rejäl utmanare till andra performance-elbilar såsom Tesla’s Model S Plaid. Det sägs redan att den ska vara en av världens snabbaste bilar. Det innebär dock också att den lär kosta därefter. Tidiga indikationer visar på att priset kommer ligga på minst 2,5 miljoner kronor för att få tag på en av dessa prestandamonster.

 

8. ORA GWM ”Good Cat” / “Funky Cat”

Ännu ett nytt kinesiskt elbilsvarumärke ORA, som ägs av gigantiska Great Wall Motors (GWM) lanserar under 2023 sina modeller 300 Pro samt 400 Pro+ med större batteri. Ora marknadsför sig specifikt mot en yngre och urban målgrupp med en lekfull touch och framhäver alternativ för privatleasing. Ora Cat är långt ifrån något prestandamonster utan snarare en alldaglig småbil för vanliga förare, med en acceleration från 0-100 km/h på 8,4 sekunder. Den mindre varianten har en batterikapacitet på 48 kWh och en räckvidd på 31 mil medan den större 400 Pro+ har en kapacitet på 64kWh motsvarande 42 mil WLTP. Priset på varianten med lägre batterikapacitet, 300 Pro, landar runt 415 000:-. Då detta är ett helt nytt märke på den svenska marknaden som enbart finns tillgänglig online och hos några få återförsäljare i Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala återstår att se hur väl den står sig gentemot konkurrensen.

 

9. Volvo EX90

Äntligen släpper Volvo under 2023 sin nya elektriska efterträdare till XC90. Bilen är en av få sjusitsiga elbils-SUVar på marknaden och är en riktigt påkostad familjebil. Som vanligt satsar Volvo på säkerheten och EX90 är fullspäckad av sensorer och ytterligare smarta tillval samt en generös räckvidd. Detta gör att EX90 blir den dyraste Volvon genom tiderna med en prislapp på drygt en miljon kronor i basversionen. Trots detta är det inte osannolikt att bilen kommer att bli en av de mer populära modellerna under kommande år inom högprissegmentet. De första leveranserna av bilen väntas under våren 2024.

 

10. NIO ET5

Sist men inte minst bör man hålla ögonen på Nio, som är ytterligare ett kinesiskt elbilsmärke som satsar stort på den europeiska marknaden under 2023. Nio är mest kända för sin modell för ’batteribyte’ där en istället för att stanna och ladda elbilen vid en laddstation kan byta ut sitt batteri på några sekunder vid en s.k. ”Power Swap”-station. Hittills finns dock enbart en sådan station i Varberg i Sverige och det återstår att se om det går att få ekonomi och hållbarhet i modellen.

Nio ET5 är en medelstor sedan med snygga och sportiga former som i både design och kostnad ligger mycket nära Tesla Model 3. Bilen kommer i nio olika ”himmelsinspirerade” färger, en acceleration på 0-100 km/h på 4,0 sekunder och en marknadsförd räckvidd på 445-580 km (WLTP). Med ett pris från 559 000:- i basutförande och beräknad leverans i april 2023 blir det spännande att följa Nio’s mottagande i Sverige under det kommande året.

Finns det någon modell du tycker saknas på listan? Kommentera nedan eller hör av dig till oss!

 

Funderar du på att köpa elbil 2023?

Funderar du på att köpa elbil 2023 eller har du redan beställt en? Vi hjälper dig att hitta rätt laddbox som kan ladda din bil snabbt, smart och säkert. Börja varje dag fulladdad med ny energi!

Läs mer om att Ladda hemma, spana in vårt stora produktutbud eller hör av dig till oss på 010 121 94 00. Just nu med 50% ladda hemma-bidrag. Vi installerar i hela Sverige!

 

Till webbshopen