Att installera laddbox om man bor i villa med eget garage är enkelt. Men i Sverige finns närmare en miljon bostadsrätter. Hur ska man gå tillväga för att ladda via laddstolpe i bostadsrättsförening? Låt oss guida dig som sitter i en bostadsrättsförening och ska handla upp laddboxar till era medlemmar.

 

Har du frågor eller funderingar kring laddboxar?
KONTAKTA OSS!

 

Att köpa in och installera laddboxar till bostadsrättsföreningen behöver inte vara komplicerat. Det går lika bra att installera laddboxar i ert garage som på er parkeringsplats. Men, det finns några frågor och funderingar ni i styrelsen bör gå igenom innan ni sätter igång processen. Vi hjälper er och era medlemmar så att ni kan ladda era elbilar i er bostadsrätt.

Varför installera laddbox i bostadsrätt?

I Sverige finns idag över 130 000 laddbara bilar. Enligt prognoser som experter tagit fram kommer antalet öka till 2,5 miljoner år 2030. De flesta av världens största biltillverkare ser elektrifierade bilar som framtidens drivmedel och har stora planer på att producera elbilar och laddhybrider. En av de stora skillnaderna mellan en elbil och en konventionell bil är att du aldrig behöver köra elbilen till macken.

Ladda hemma

Bilen ska i första hand ladda hemma, över natten, där du normalt parkerar. På så sätt har du en fulladdad bil varje morgon när du ska ut på ärenden. Detta förutsätter såklart att det finns laddmöjligheter där bilen normalt parkerar. Med en laddbox går det snabbare att ladda, dessutom blir laddningen säkrare. Att kunna ladda elbil i bostadsrätt kommer i framtiden vara en hygienfaktor.

Kan jag ladda elbil i vägguttag?

Du kanske känner till att när du köper en laddbar bil så får du med en kabel för laddningen i vägguttaget. Denna kabel skall endast användas i nödfall då du inte hittar en laddbox att ladda i. Tekniskt sett kan du ladda din bil i ett vanligt vägguttag. Men vägguttaget i hemmet är inte optimerat för att ladda bilar under så lång tid, med så höga effektuttag. Detta överbelastar vägguttaget och ditt elsystem, vilket kan leda till att proppen går eller att vägguttaget blir överhettad. I värsta fall kan det leda till brand. Istället ska du ladda bilen med en laddbox, som är speciellt framtagen för snabb och säker laddning av elbilar och laddhybrider.

Skapa underlag

Nu när vi gått igenom grunderna till varför ni bör satsa på laddboxar ska vi gå in på hur ni kan gå tillväga för att kunna ladda elbil i er bostadsrätt. Börja med att se hur stor efterfrågan på laddplatser är. Ni kan enkelt gå ut med ett formulär med följande frågor:

  • Har ni en elbil eller laddhybrid idag?
  • Har ni planer på att byta till elbil eller laddhybrid de närmaste 3 åren?
  • Skulle ni byta till elbil eller laddhybrid om det fanns möjlighet att ladda i garaget?

När ni fått in svaren har ni en bra grund att utgå ifrån när ni planerar investeringen i laddboxar. Utifrån detta får ni ett hum om hur många laddplatser som behövs idag, och hur många ni ska förbereda för.

Vilken laddbox ska man välja?

När ni börjar titta runt på nätet kommer ni märka att det finns en hel del laddboxar att välja bland. Priserna varierar och det finns många märken att välja mellan. Utgå från hur snabbt ni vill kunna ladda era medlemmars bilar. Om det räcker med att ladda 2 mil per timme bör ni satsa på enfas 16 ampere laddstationer. Tänk på att bilarna nästan aldrig kommer hem med ett tomt batteri. Dessutom har de hela natten på sig att ladda. Så med två mil per timme får bilen cirka 16 mil över en natt, vilket bör duga för nästa dags resande. Önskar ni snabbare laddning än så är det fullt möjligt, men då ökar också kostnaderna.

Ta in pris på laddsystem

Nu när ni vet ungefär hur många laddplatser ni ska planera för kan ni börja kontakta leverantörer för att ta in pris på laddutrustning och installation. Vi på Eways har tagit fram en mycket enkel och snabb guide för er som bostadsrättsförening där ni får ett pris direkt i mailen, på bara några klick! Ta gärna in offert på en helhetslösning för att ladda elbil i bostadsrätt. Det innebär hårdvara, installation, drift, underhåll och kundtjänst. Om ni önskar ta betalt för laddningen per minut eller per kilowattimme bör ni också titta om leverantören erbjuder någon typ av betallösning. Det finns många leverantörer att välja mellan, så var noggrann med att se att de har F-skattsedel och ta eventuellt in referenscase för att se om bolaget är pålitligt och seriöst.

Platsbesök

Leverantörerna bör komma ut och titta på plats för att få sig en uppfattning om arbetet och dess omfattning. För att underlätta, kan ni lämna in eventuella ritningar på byggnaden och dess elsystem. Leverantören kan på plats tala om för dig hur många laddplatser ni kan erbjuda på befintligt elabonnemang. Om er säkringsstorlek inte är tillräckligt, kan ni behöva höja er säkringsstorleken eller köpa till lastbalansering.

Lastbalansering

Lastbalansering är en teknik som används för att fördela den effekt som finns tillgänglig i huset mellan de bilar som vill ladda. Med lastbalansering slipper ni höja säkringsstorleken samtidigt som ni inte riskerar att propparna går. Mer om lastbalansering kan ni läsa här.

Vad kostar en laddbox till bostadsrätt?

Priset på en laddbox kan variera beroende på hur snabbt du vill kunna ladda, samt vilka funktioner du önskar. De absolut billigaste laddboxarna börjar på cirka 6 000 kronor. Men du bör undersöka dessa laddboxar noggrant så att de verkligen innehåller alla de säkerhetskomponenter som krävs för att exempelvis få bidrag för din laddbox. De allra dyraste laddboxarna är kanske estetiskt vackrare, kan ladda två bilar samtidigt med maximal hastighet och har flera smarta funktioner. Sådana laddboxar kan kosta upp emot 40 000 kronor. Men ett vanligt laddsystem i en bostadsrättsförening hamnar ofta runt 15 – 20 000 kronor per laddplats.

Beslut om laddboxar

När ni väl fått offert från minst tre leverantörer kan ni jämföra dessa och väga för- och nackdelar. Sedan är det dags att ta beslut i styrelsen. Fundera kring hur ni vill ta betalt för laddningen samt hur investeringen skall finansieras. Det finns många varianter att välja bland. Vill ni ta en fast kostnad för de parkeringsplatser som har laddmöjlighet? Vill ni ta betalt för förbrukad el eller vill ni att alla era medlemmar delar på kostnaden?

När ni väl kommit överens om styrelsen är det dags att anlita den valda leverantören för att utföra arbetet. Glöm inte att informera era medlemmar om vad som är på gång.

Får en förening ta betalt för elen i en laddbox?

Från 1 januari 2018 får bostadsrättsförening och samfällighetsföreningar ta betalt för elen de säljer via en laddbox. Det går också bra att ta betalt en schablonkostnad per månad.

Laddbox – bidrag

Naturvårdsverket ger ekonomiskt stöd till bostadsrättsföreningar som köper och installerar laddboxar. Stödet innebär att ni kan få upp till 50% i ekonomiskt bidrag, dock högst 15 000 kronor per laddplats. Läs mer om bidrag för laddboxar i bostadsrättsförening.