Som Sveriges ledande oberoende laddoperatör är Eways syfte att göra det lätt att köra elbil för att påskynda omställningen mot ett hållbart och fossilfritt samhälle. Vi vill hjälpa dig att reda ut alla frågetecken kring att köpa elbil 2023!

Vad är en elbil?

Okej, låt oss ta det från början. En elbil är en bil som drivs på el istället för på exempelvis bensin eller diesel. Istället för en förbränningsmotor finns alltså en elmotor som driver bilen framåt.

Varför elbil?

Tesla Model S är en av de mest populära elbilarna i Sverige.
Tesla Model S är en av de mest populära elbilarna.

Anledningen till att fler och fler väljer elbil är många. De uppenbara är att elbilen inte bränner några fossila bränslen i motorn utan istället drivs på el, vilket gör att bilen inte släpper ut några avgaser och därför är mer miljövänlig. Dessutom är elbilen tyst och energieffektiv. En annan stor fördel är att du kan ladda bilen hemma med en laddbox under natten eller medan du är på jobbet under dagen. Du vaknar alltså upp varje morgon med en fulladdad bil och behöver aldrig mer åka till macken!

Elbilen kräver dessutom mindre underhåll då den har många färre rörliga delar än en bensin- eller dieselbil. Därmed minskar också service- och underhållskostnaderna för elbilen. Eftersom elbilen drivs på el, som är billigare än bensin och diesel – blir milkostnaden för en elbil överlag också betydligt lägre. Elbilen är dessutom pigg och rolig att köra med snabb acceleration eftersom den byggs annorlunda jämfört med en konventionell bil.

Elbilen i korta drag

  • Mer miljövänlig
  • Tyst
  • Energieffektiv
  • Fulladdad
  • Mindre underhåll
  • Billigare drivmedel
  • Billigare serviceutgifter
  • Låg milkostnad
  • Full med körglädje!

Anledningarna ovan bidrar till att antalet elbilar i Sverige och i hela världen just nu ökar exponentiellt. Från att elbilarna tidigare har stått för en väldigt liten del av fordonsflottan till att elbilarna idag är en allt mer avgörande del av nyförsäljningen. Vi förutspår också att EU:s nya beslut kring regler om att förbjuda försäljning av nya fossilbilar från 2035 kommer spela in i den utveckling som väntar.

Vilken elbil ska jag välja?

När du nu letar ny bil och funderar på elbil är det viktigt att du utgår från dig själv och dina behov. Hur stor bil behöver du? Hur många kilometers räckvidd skulle du behöva? Behöver du fyrhjulsdrift? Behöver du dragkrok? Hur snabbt behöver du kunna ladda din elbil? Alla dessa faktorer spelar en viktig roll när du väljer din framtida elbil. Utgå inte från de resor du gör till fjällen en eller två gånger per år, utan utgå istället från den vardagliga resan.

Familj laddar elbil i köpcentrum - Eways
Att köra elbil är såväl miljövänligt som smidigt och kul. Istället för att behöva åka till macken kan bilen enkelt laddas när ni parkerar – exempelvis här vid Eways laddstationer i Täby Centrum.

Bästa elbilen?

Vilken elbil som är bäst är svårt för oss att bedöma, då det beror på vad du har för preferenser. Vissa gillar snabba bilar medan andra har behov av stort bagageutrymme. När det gäller elbilar så är några av de viktigaste faktorerna att titta på, förutom pris och utseende; batterikapacitet, räckvidd, möjlighet till snabbladdning, dragkrok, hållbarhetsprestanda, acceleration och tillgång till service. Idag finns det elbilar i allt från supersnabba sportbilar till stora SUV:ar, till klassiska sedanmodeller och småbilar.

Hyundai Ioniq 6 är en av de nya elbilarna som kommer under 2023.
Hyundai Ioniq 6 är en av de nya elbilarna som kommer under 2023.

Vilka elbilar kommer 2023?

De närmsta åren kommer en hel del nya intressanta elbilar att komma till den svenska marknaden. Vilka elbilar som kommer under året kan du läsa mer om här.

Elbil – räckvidd

Vilka elbilar går längst? När man pratar elbil så kommer snabbt frågan om räckvidd upp. Kort sagt beror räckvidden på elbilens totala batterikapacitet samt dess förbrukning, ofta uttryckt i kilowattimmar per kilometer (kWh/km).

Hur många mil man kan köra på en full laddning är självklart en viktig faktor för många. Vi rekommenderar dock att du anpassar ditt bilköp efter den sträcka du brukar köra dagligen. Hur ofta behöver du köra mer än 40 mil på en dag, egentligen? I de fall du behöver köra mer än 40 mil, har du möjlighet att ta 30 minuters paus var tredje timme? I så fall klarar du dig bra med en elbil som har 40 mils räckvidd. Behöver du längre räckvidd än så finns det självklart elbilar för dig också, med en räckvidd på upp till 60-70 mil i optimala förhållanden.

Vad kostar en elbil?

Elbilar finns idag i alla budgetklasser, från premiumsegment på över 1 miljon kronor till billigare modeller som kostar från några hundra tusen kronor. I och med att marknaden har utvecklats finns det nu dessutom ett stort utbud av begagnade elbilar på andrahandsmarknaden där man kan hitta modeller från 50 000 kronor. I takt med att allt fler bilmärken börjar tillverka elbilar och utbudet ökar har även priset sänkts drastiskt. Priset på att äga och köra en elbil är nu till stora delar jämförbart med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil, vilket också var anledningen till varför regeringen tog bort den så kallade klimatbonusen för miljöbilar i början av november 2022. Dock kvarligger bidraget från Naturvårdsverket på 50% för installation av laddbox, såväl hemma i en villa som i bostadsrättsföreningar och på offentliga platser. Det gör det både billigare och smidigare att köra elbil – vilket är viktigt för att påskynda omställningen mot en fossilfri fordonsflotta!

Vad kostar det att ladda en elbil?

Kostnad för att ladda elbil varierar beroende på flera faktorer, inklusive elpriserna, typen av laddstation och bilens batterikapacitet. Generellt sett är kostnaden för att ladda en elbil lägre än kostnaden för att fylla en bensin- eller dieselbil med bränsle.

Är en elbil miljövänlig?

Många undrar också om en elbil verkligen är mer miljövänlig. Eller flyttar man bara utsläppen till elkraftverken och fabrikerna där bilarna produceras? Det enkla svaret är att elbilen har mindre utsläpp än motsvarande bensin- eller dieselbil var i världen den än körs sett ur ett livscykelperspektiv. Vill du läsa mer om huruvida elbilar är miljövänliga? Det finns en artikel som går djupare på ämnet.

Elbil när man bor i lägenhet

Kan man äga en elbil trots att man bor i lägenhet och inte har någon laddstation? Det enkla svaret är ja, det kan du. Dock underlättar det att kunna ladda elbilen över natten. Att varje morgon vakna med en fulladdad bil är en av de största fördelarna med elbilen. För möjligheten til laddstationer i bostadsrättsförening eller i anslutning till din hyresrätt – tala med din fastighetsägare eller med föreningens styrelse och se om de har några planer på att installera laddstationer.

Att ladda elbil med laddstation från Eways är både säkert, billigt och smidigt.
Att ladda elbil med laddstation från Eways är säkert, billigt och smidigt.

Eways hjälper gärna till i en sådan process. Om fastighetsägaren eller föreningen inte har några planer på att installera laddstationer där du bor bör du se över de publika laddmöjligheterna i din närhet. Kanske finns det en publik laddstation nära ditt hem eller din arbetsplats?

Brandrisker med elbil

Många känner sig osäkra och har frågor kring brandriskerna med elbil. Det enkla svaret är att elbilen inte löper någon större risk att brinna bara för att den drivs på el. Tvärtom är det större brandrisk i en bensin- eller dieselbil. Om du vill veta mer om riskerna för brand i elbil har vi skrivit en artikel på ämnet som ger ytterligare information.

 

Vi hjälper dig hitta rätt!

Är du osäker på vilken laddbox du ska välja hjälper vi dig gärna!
Läs mer om laddning hemma
Läs mer om laddning i BRF
Läs mer om laddning på Jobbet
Kontakta oss!

Till webbshopen