Är du en av alla oss som har upptäckt fördelarna med att köra elbil? Eller funderar du på att köpa en elbil för att aktivt göra ett slag för miljön? Du kanske grubblar över de praktiska aspekter som elbilsladdning omfattar? Här reder vi ut allt du behöver veta om att ladda elbil.

Elbilsladdning var du än befinner dig

I takt med att det kommer allt fler nya elbilar på marknaden finns det ett allt större behov av att kunna ladda sin elbil var man än befinner sig. I dag sker cirka 90 % av all elbilsladdning hemma eller på arbetsplatsen. Resterande 10 % sker på publika platser.

Den naturliga orsaken till varför så många väljer att ladda elbil hemma är givetvis för att bilen står parkerad under en längre tid över natten – man vaknar då upp till en fulladdad bil på morgonen. Detsamma gäller för de som väljer att ladda elbil på jobbet – när bilen har fått ladda under en hel arbetsdag är den fulladdad när det är dags att köra hem. Elbilsladdning på offentlig plats sker i regel under kortare tidsintervall.

Vanliga frågor

Det är många som har frågor om elbilsladdning och om att ladda bilen; om hur det fungerar, vad det kostar, hur lång tid det tar m.m. Här reder vi ut några av de mest ställda frågorna.

Hur gör jag för att ladda elbil?

För säker elbilsladdning rekommenderas du alltid att använda en laddbox. Detta är det absolut säkraste sättet att ladda bilen på. Du kommer enkelt i gång med att ladda elbil genom att ansluta din bil till laddstationen med en laddkabel för elbil. För extra bekvämlighet kan du också installera en laddbox med fast kabel.

Köp laddbox

 

Vilken laddbox passar till min bil?

När du väljer vilken typ av laddbox du vill ha ska du framför allt utgå ifrån ditt körmönster; hur mycket och hur ofta du kör, hur elsystemet i hemmet ser ut och om det finns några andra funktioner som du önskar. Läs mer om hur du väljer den bästa laddboxen som passar för dig, din bil och din körning.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Att beräkna kostnaden för en full laddning av en elbil görs genom att multiplicera batteriets storlek med elpriset per kilowattimme. Om vi antar att elpriset är 1,50 kr/kWh kan vi få en uppskattning av kostnaden.

Det är bra att komma ihåg att kostnaden för att ladda en elbil i Sverige kan variera beroende på flera faktorer. Bilmodellen, laddningshastigheten, typen av laddare och elpriserna spelar alla in. Generellt sett kan det kosta någonstans mellan 2-4 kronor per kWh att ladda en elbil hemma. Så om vi tar exemplet med en bil som har en batterikapacitet på 20 kWh skulle det innebära en kostnad på cirka 40-80 kronor för en full laddning hemma.

Om du laddar din elbil på en offentlig laddstation eller snabbladdare kan kostnaden vara högre och variera mer. Vanligtvis betalar man antingen per kWh eller per laddning. Trots eventuella variationer är kostnaden för att ladda en elbil generellt betydligt lägre än kostnaden för att tanka en bensin- eller dieseldriven bil. Detta gör elbilar mer kostnadseffektiva på lång sikt.

Du kan också få en skattereduktion för ”Grön teknik” när du installerar en laddbox. Läs mer om Grön teknik i vår artikel om laddbox-bidrag.

Erbjuds snabbladdning till ett högre pris än vanlig laddning?

Snabbladdning erbjuds oftast till ett högre pris än vanlig laddning för elbilar. Snabbladdningstekniken möjliggör att ladda elbilen mycket snabbare jämfört med vanlig laddning, vilket kräver speciell utrustning och högre effekt. Denna typ av laddning kan vanligtvis uppnå höga laddningshastigheter, vilket gör det möjligt att snabbt få tillräcklig laddning för att fortsätta resan.

Kostnaden för elbilsladdning av Sveriges mest populära elbilar

 

BilmodellBatteristorlekKostnad för full laddning
Tesla Model 350-75 kWh75-112 SEK
Kia Niro EV64 kWh96 SEK
Renault Zoe52 kWh78 SEK
Audi e-tron71-95 kWh106-142 SEK
Hyundai Kona EV64 kWh96 SEK
Nissan Leaf40-62 kWh60-93 SEK
Polestar 278 kWh117 SEK
Volkswagen e-Golf35,8 kWh53 SEK
Tesla Model S100 kWh150 SEK
BMW i342,2 kWh63 SEK

 

Kostnaden för en full elbilsladdning räknas ut genom att multiplicera bilens batteristorlek med elpriset per kilowattimme. Här har vi räknat med ett elpris på 1,50kr/kWh.

Hur lång tid tar elbilsladdning?

Att ladda elbil med laddbox tar i snitt mellan 3-9 timmar om du använder dig av trefasladdning. Vid enfasladdning tar det generellt 0,5-3 gånger så lång tid, beroende på strömstyrkan.

De faktorer som påverkar hur lång tid det tar att ladda bilen är bland annat batteriets storlek, hur tomt ditt batteri är, vilken typ av utrustning du använder, strömstyrkan samt yttre faktorer såsom utomhustemperaturen.

Vi har skrivit en hel artikel där vi ger ett ännu mer utförligt svar på frågan ”Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Går det att ladda elbil i vägguttag?

När du köper en laddbox får du ofta med en så kallad nödkabel som gör det möjligt att ladda elbil i vägguttag, men detta är, precis som det låter, endast till för nödsituationer och bör begränsas till enstaka tillfällen. Att ladda bilen i ett vanligt eluttag är direkt förenat med brandfara till följd av överhettning, och du bör därför alltid använda en laddningsstation som är ämnad för just elbilsladdning.

Läs mer om hur du gör för att undvika brand i elbil genom att ladda rätt med hjälp av en ändamålsenlig laddbox.

Hur hittar jag närmaste plats för att ladda bilen?

Laddstationer finns utplacerade över hela landet och över hela världen. På vår laddkarta hittar du alla våra publika laddstolpar som finns utstationerade över hela Sverige. Där hittar du också information om pris och betallösning för respektive laddplats.

Hur betalar jag för publik elbilsladdning?

På Eways erbjuder vi flera olika betalningsalternativ till de företag, fastighetsägare och kommuner som väljer att installera laddstationer på sina parkeringsplatser; laddkort, Swish och EasyPark. Observera att du, när du ansluter till elbilsladdning publikt, betalar per minut och inte i kilowattimmar som du gör i hemmet. På vissa stationer finns det också möjlighet att ladda elbil till en fast kostnad.

Betala per minut

  • Ladda med laddkort: Aktivera laddning genom att blippa ditt laddkort
  • Ladda med EasyPark: Aktivera laddningen genom att välja områdeskod och ladduttag direkt i appen

Betala till fast kostnad

  • Ladda med Swish: Aktivera din elbilsladdning genom att scanna en QR-kod med Swish. En laddning med Swish brukar kosta mellan 10-50 kronor och ger dig då möjligheten att stå hur länge du vill för endast det fasta priset.

Har du fler frågor?

Har du en fråga om att ladda elbil som du inte har fått svar på? Tveka inte att kontakta oss för mer information.

Kontakta oss