Är du på jakt efter en ny bil och funderar på elbil? Vad kostar en elbil egentligen? Varför ska man skaffa elbil? Kan man ha dragkrok och vilken elbil bör man satsa på? Vi reder ut alla frågetecken!

Vi har Sveriges lägsta priser på laddboxar!
Köp din laddbox, med eller utan installation, redan idag!
Till webbshopen

Vad är en elbil?

Okej, låt oss ta det från början. En elbil är en bil som drivs på el istället för på exempelvis bensin eller diesel. Istället för en förbränningsmotor finns en elmotor som driver bilen framåt.

Varför elbil?

Anledningen till att fler och fler väljer elbil är många. Det uppenbara är att elbilen inte har något avgasrör och inte släpper ut några avgaser lokalt. Dessutom är elbilen tyst och energieffektiv. En annan stor fördel är att du vanligtvis laddar bilen i en laddbox medan du sover på natten eller är på jobbet på dagen. Du vaknar upp varje morgon med en ”fulltankad” bil och behöver aldrig mer åka till macken.

Dessutom kräver elbilen mindre underhåll då den har många färre rörliga delar än en bensin- eller dieselbil. Därmed minskar också service- och underhållskostnaderna för elbilen. Eftersom elbilen drivs på el, som är mycket billigare än bensin och diesel, så blir milkostnaden för en elbil väldigt låg. Elbilen är dessutom pigg och rolig att köra eftersom den byggs annorlunda, jämfört med en konventionell bil.

I korta drag

  • Avgasfri
  • Tyst
  • Energieffektiv
  • Fulladdad
  • Mindre underhåll
  • Billigare drivmedel
  • Billigare serviceutgifter
  • Låg milkostnad
  • Full med körglädje

Vad kostar en elbil?

Det finns idag elbilar i olika prisklasser. Den billigaste elbilen du kan beställa i Sverige idag börjar på 264 900 kronor. Tänk också på att du, genom statens Bonus-Malussystem får 60 000 kronor tillbaka på en ny elbil. På begagnatmarknaden kan du köpa elbil från 50 000 kronor och uppåt. Men när det gäller elbilar är det viktigt att inte stirra sig blind på prislappen, utan du bör snarare titta på vad bilen kostar dig per mil, allt inkluderat. För att få en rättvis driftkostnad för en bil behöver flera faktorer finnas med i kalkylen. Bland annat kostnaden för drivmedel, fordonsskatt, servicekostnader och värdeminskning.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Kostnaden för en snabbladdning kan vara upp mot 6 kronor per kWh, men priset kan variera med vilken typ av laddning du väljer att göra och även vara ner mot 3 kronor per kWh. För cirka 1-1,5 kronor per kWh kan du ladda elbil hemma. Prisskillnaden beror främst på att laddning i hemmet kräver mindre laddeffekt. Det är också möjligt att schemalägga laddningen hemma, och välja att ladda exempelvis under natten då elpriserna är som lägst.

Vad kostar det att ladda en elbil på stan?

Att ladda bilen på en laddstation på stan kostar cirka 3 kronor per kWh, det vill säga ungefär det dubbla mot vad det kostar i hemmet. Trots det är det billigare än att köra med mer traditionella drivmedel såsom bensin eller diesel. På vår laddkarta kan du se alla våra publikt utplacerade laddstationer.

Vad kostar en elbil per mil? – en mer grundlig uträkning

Elbilen drivs på el istället för bensin, diesel eller annat flytande drivmedel. Med dagens elpriser gör det elbilen till oslagbar när det kommer till drivmedelskostnad. Här får du en mer grundlig uträkning på vad en elbil kostar per mil.

El

För att göra det enkelt räknar vi på att en elbil drar 2 kilowattimmar (kWh) per mil. Snittpriset för en kWh under 2019 var 154 öre för en vanlig villa i Sverige. Det innebär att drivmedelskostnaden för en elbil blir cirka 3 kronor per mil.

Bensin

Priset för bensin låg under 2019 på cirka 15 kronor per liter. Snittförbrukningen för alla Sveriges bensinbilar ligger på 0,58 liter per mil. Det innebär en bränslekostnad på 8,70 kronor per mil för en bensinbil.

Diesel

Motsvarande siffra för dieselbilen är 8,16 kronor per mil.

DrivmedelKostnad per mil
El3 kr
Bensin8,70 kr
Diesel8,16 kr

 

Drivmedlet för en elbil kostar alltså mycket mindre än för motsvarande bensin- eller dieselbil.

Vad kostar fordonsskatt på elbil?

Fordonsskatten för en elbil är 360 kronor per år, vilket är den lägsta fordonsskatten en bil kan ha i Sverige.

Vad kostar service på elbil?

Servicekostnaderna för en elbil är lägre än för en bensin- eller dieselbil då elbilen har färre antal rörliga delar. Tänk dig själv, inget oljebyte, inget oljefilter, inga tändstift, ingen kamrem, ingen vattenkylning, ingen kylarglykol, inget oljeläckage, inga packningar som behöver bytas, ingen växellåda. Visst låter det härligt?

Vad kostar en elbil i drift?

I Auto Motor & Sport nummer 9/2020 testades elbilen Seat Mii Electric och tidningen kom fram till att denna elbil kostar 20 kronor per mil, inklusive allt! Detta gör Seat Mii Electric till Sveriges billigast bil.

Är det billigare med elbil?

Vad en elbil kostar och om elbilen är billigare är självklart svårt att dra generella slutsatser kring. Det viktiga är att inte bara stirra sig blind på prislappen, utan snarare titta på driftskostnaden som vi tidigare förklarat. Det är också viktigt att välja två liknande bilar när du jämför mellan en elbil och en konventionell bil.

Konsumentverket har tagit fram ett bra verktyg (”Bilsvar”) för att jämföra bilens totala kostnader. Som ett exempel har vi jämfört en eldriven Hyundai Kona med en som drivs av diesel. Det visar sig att den eldrivna versionen endast är 500 kronor dyrare i månaden och endast 2 kronor dyrare per mil.

Billigaste elbilen i Sverige?

Vilken elbil är billigast? I dagsläget är Seat Mii Electric den elbil som har lägst prislapp bland nya bilar i Sverige. Seat Mii Electric kostar från 264 900 kronor. Dessutom får du tillbaka 60 000 kronor i det statliga Bonus-Malussystemet. Det innebär att du kan köpa en helt ny elbil för 204 900 kronor idag.

Elbil – räckvidd

Vilka elbilar går längst? När man pratar elbil så kommer snabbt frågan om räckvidd upp. Hur många mil man kan köra på en full laddning är självklart en viktig faktor för många. Men anpassa hellre ditt bilköp till den sträcka du dagligdags kör. Hur ofta behöver du köra mer än 30 mil på en dag, egentligen? I de fall du behöver köra mer än 30 mil, har du möjlighet att ta 30 minuters paus var tredje timme? I så fall klarar du dig bra med en elbil som har 30 mils räckvidd. Behöver du längre räckvidd än så, finns det självklart elbilar för dig också.

Längst räckvidd

Den elbil som har längst räckvidd idag är Tesla Model S med 610 km räckvidd enligt körcykeln WLTP.

En räckvidd på över 30 mil

Andra elbilar med lång räckvidd är Porsche Taycan 4S Plus, Tesla Model X, Tesla Model 3 Long Range, Volkswagen ID.3 Pro S, Jaguar I-Pace, Huyndai Kona 64kWh, Kia e-Niro, Kia e-Soul, Volvo XC40 Recharge, Nissan Leaf e+, Renault Zoe. Alla dessa har en räckvidd på över 30 mil.

Vilka elbilar finns att köpa i Sverige?

I Sverige finns idag möjlighet att köpa närmare 50 olika elbilsmodeller från olika märken.

Mindre modeller

Bland mindre modeller kan nämnas Volkswagen e-Up!, Seat Mii Electric, Skoda Citigoe iV och Peugeot e-208.

Mellanklassen

I mellanklassen finns bland annat BMW i3, Volkswagen e-Golf, Renault Zoe, Nissan Leaf, Kia e-Niro, Volkswagen ID.3, Hyundai Kona, Kia e-Soul.

Premiumklassen

I premiumklassen finns också ett stort urval, exempelvis Porsche Taycan, Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, Jaguari I-Pace, Mercedes EQC eller Audi e-Tron.

Vilka elbilar kommer 2020?

De närmare åren kommer en hel del nya intressanta elbilar att komma till den svenska marknaden. Vilka elbilar som kommer under innevarande år har vi listat här.

Finns elbil med dragkrok?

I Sverige är behovet av dragkrok på bilen stor. Många av oss kör ofta till återvinningscentralen eller har behov av att dra hästsläp, husvagn eller båt. Det finns flertalet elbilar på den svenska marknaden som är godkända för dragkrok. Bland annat Audi e-Tron, BMW iX3, Jaguar I-Pace, Mercedes EQC, Polestar 2, Tesla Model 3, Tesla Model X och Tesla Model Y. Läs mer om elbil med dragkrok.

Bästa elbilen?

Vilken elbil som är bäst är svårt för oss att bedöma. Alla har vi olika preferenser. Vissa gillar snabba bilar medan andra har behov av stort bagageutrymme. Men om vi pratar ren prestanda, i form av 0-100km/h, så är Tesla Roadster 2 den absolut snabbast bilen med 2,1 sekunder från noll till hundra kilometer i timmen. Bilen finns ännu inte att köpa, men är planerad att släppas under 2021. Bland de bilar som går att köpa i Sverige idag är Tesla Model S Performance snabbast med sina 2,5 sekunder från noll till hundra kilometer i timmen. Förutom detta finns det en hel del snabba hypersportbilar som går på el.

Vilken elbil ska jag välja?

När du nu letar ny bil och funderar på elbil är det viktigt att du utgår från dig själv och dina behov. Hur stor bil behöver du? Hur många kilometers räckvidd skulle du behöva? Behöver du fyrhjulsdrift? Behöver du dragkrok? Hur snabbt behöver du kunna ladda din elbil? Alla dessa faktorer spelar en viktig roll när du väljer din framtida elbil. Utgå inte från de resor du gör till fjällen en eller två gånger per år, utan utgå från den vardagliga resan.

Vilken elbil passar mig?

Som vi har nämnt i tidigare avsnitt är det viktigt att utgå från sig själv och sina egna behov när man väljer elbil. Varje person har individuella krav och behov på utrymme, räckvidd och andra egenskaper på bilen. Det är också viktigt att fundera på om du har möjlighet att ladda din bil över natten hemma. Om du har en arbetsgivare som låter dig ladda bilen på jobbet, får du lyxen av en fulladdad bil när du slutar för dagen.

Elbil när man bor i lägenhet

Kan man äga en elbil trots att man bor i lägenhet och inte har någon laddstation? Det enkla svaret är ja, det kan du. Men att kunna ladda elbilen över natten underlättar elbilsägandet. Att varje morgon vakna med en fulladdad bil är en av de största fördelarna med elbilen. För möjligheten til laddstoplar i bostadsrättsförening eller i anslutning till din hyresrätt – tala med din fastighetsägare eller med föreningens styrelse och se om de har några planer på att installera laddstationer.

Eways hjälper gärna till i en sådan process. Om fastighetsägaren eller föreningen inte har några planer på att installera laddstationer där du bor bör du se över de publika laddmöjligheterna i din närhet. Kanske finns det en publik laddstation nära ditt hem eller din arbetsplats?

Brand elbil

Många känner sig osäkra och har frågor kring brandriskerna med elbil. Det enkla svaret är att elbilen inte löper någon större risk att brinna bara för att den drivs på el. Tvärtom är det större brandrisk i en bensin- eller dieselbil. Om du vill veta mer om riskerna för brand i elbil finns det en artikel på ämnet som ger ytterligare information.

Är en elbil miljövänlig?

Många undrar också om en elbil verkligen är miljövänlig. Eller flyttar man bara utsläppen till elkraftverken och fabrikerna där bilarna produceras? Det enkla svaret är att elbilen har mindre utsläpp än motsvarande bensin- eller dieselbil var i världen den än körs sett ur ett livscykelperspektiv. Vill du läsa mer om elbilar är miljövänliga? Det finns en artikel som går djupare på ämnet.

Vi hjälper dig hitta rätt!

Är du osäker på vilken laddbox du ska välja hjälper vi dig gärna!
Läs mer om laddning hemma
Läs mer om laddning i BRF
Läs mer om laddning på Jobbet
Kontakta oss!