Har du köpt, eller har planer på att köpa, en elbil eller laddhybrid? Då har du säkert hört talas att du ska ladda din bil i en laddbox. Men varför? Vad kostar det? Och vad är skillnaderna mellan en laddstation och en laddstolpe? Vi reder ut alla frågetecken!
Vad är en laddbox?
Okej, låt oss ta det från början. En laddbox för elbil är en fysisk hårdvara som är speciellt framtagen för laddning av elbilar och laddhybrider. Med hjälp av laddboxen blir laddningen både säkrare och snabbare jämfört med om du skulle ladda din bil i ett vanligt vägguttag.
Vi har Sveriges lägsta priser på laddboxar!
Köp din laddbox, inklusive installation, redan idag!
Köpa laddbox
Kan jag ladda elbil i vägguttag?
Det vanliga vägguttaget som du har hemma kallas på fackspråk för schuko-uttag. När du köper en laddbar bil får du ofta med en kabel för att ladda i det vanliga vägguttaget. Denna kabel kallas ofta för reseladdare eller nödladdare och är, precis som det låter, endast till för att ladda i nödfall då du inte hittar en laddbox att ladda i. Tekniskt sett kan du ladda din elbil i vägguttag. Men vägguttaget i hemmet är inte optimerat för att ladda bilar under så lång tid, med så höga effekter.
Risker med att ladda i vägguttag
Att ladda en elbil i ett vägguttag drar lika mycket som att köra fyra dammsugare i åtta timmar eller att ladda 750 mobiltelefoner samtidigt i åtta timmar, i samma vägguttag! Detta överbelastar vägguttaget och ditt elsystem i hemmet, vilket kan leda till att proppen går eller att vägguttaget blir överhettad. I värsta fall kan det leda till brand. Om du verkligen måste ladda i vägguttaget, se då till att ställa ner din laddeffekt. Det är möjligt i vissa elbilar. Laddningen kommer då ta längre tid, så ladda inte mer än nödvändigt.
Vad är en laddstation och vad är en laddstolpe?
Vi är ju vana att prata om bensinstation och bensinpump. Analogt, är en laddstation en plats med en eller flera laddare för laddbara bilar. En laddare är en fysisk hårdvara för laddning av laddbara bilar. Laddaren kallas ofta för laddbox i folkmun. Det engelska order är wallbox. Varje laddbox eller laddare kan ha en eller flera laddpunkter. Varje laddpunkt kan ladda en bil åt gången. Vi har samlat alla viktiga ord som har med elbilar och laddning att göra i Sveriges bästa elbilsordlista!
Varför laddbox?
Varför behövs en laddbox till elbil? Det finns egentligen inget krav på att du måste ha en laddbox för att ladda din elbil eller laddhybrid. Tekniskt sett går det att ladda bilen i ett vägguttag. Men detta är inte rekommenderat då det kan leda till överhettning och brand.
Med en laddbox hemma laddar du både säkrare och snabbare jämfört med om du skulle ladda i det vanliga vägguttaget. Dessutom har vissa laddboxar funktioner som gör att du kan tidsstyra laddningen, hämta ut statistik eller ladda när elen är som billigast.
Vilken laddbox är bäst?
När du börjar titta runt på nätet kommer du märka att det finns en hel del laddboxar att välja mellan på marknaden. Priserna varierar och det finns många märken att välja mellan. Vi har skrivit en guide som steg för steg går igenom hur du väljer rätt laddbox till din bil. Guiden finns att läsa här.
Vilken laddbox ska jag välja?
Utgå från dig själv och ditt körmönster. Hur snabbt behöver du kunna ladda elbilen hemma? Räcker det med att få två mil per timme eller behöver du ladda med åtta mil per timme? Om två mil per timme räcker ska du välja en laddbox med 1-fas 16A. Ta också reda på hur elsystemet i ditt hem ser ut. Klarar elsystemet av att leverera den effekt som du valt på laddstationen? Om inte, så behöver du välja till lastbalansering. Detta gör så att proppen inte går när du laddar elbilen samtidigt som du kör tvätt- och diskmaskinen hemma. Fundera också på vilka extra funktioner du önskar i din laddbox. Vill du att laddboxen ska vara uppkopplad så att du kan styra den och hämta ut statistik, eller räcker det med att laddboxen laddar din bil?
Vad kostar en laddbox hemma?
Priset på en laddbox kan variera beroende på hur snabbt du vill kunna ladda, samt vilka funktioner du önskar. De absolut billigaste laddboxarna börjar på cirka 6 000 kronor. Men du bör undersöka dessa laddboxar noggrant så att de verkligen innehåller alla de säkerhetskomponenter som krävs för att exempelvis få bidrag för din laddbox. De allra dyraste laddboxarna är kanske estetiskt vackrare, kan ladda två bilar samtidigt med maximal hastighet och har flera smarta funktioner. Sådana laddboxar kan kosta upp emot 40 000 kronor. De laddboxar vi erbjuder börjar på 8 995 kronor.
Vad kostar det att ladda en elbil i en laddbox
Vad du betalar för att ladda hemma i en laddbox varierar. Detta då du betalar för de kWh pris du har i ditt elavtal. Kostnaden varierar också beroende på hur stort batteri du har i bilen. Ett snabbt räkneexempel kan vara att multiplicera batterikapaciteten med kostnaden för el (cirka 1,8 kronor/kWh).
Vad gör en laddbox?
Förenklat kan man säga att en laddbox laddar din elbil eller laddhybrid på ett snabbt och säkert sätt. Att den kan ladda din elbil snabbare beror på att hårdvaran är utformad för att kunna ta ut mer effekt än ett vanligt vägguttag.
Ladda trefas
Vissa laddboxar gör att du kan ladda din elbil med 3-fas, om din bil har stöd för detta. Hur lång tid det tar att ladda din elbil med en laddbox beror på flera faktorer. Exempelvis hur mycket effekt din bil kan ta emot, vilken effekt din laddkabel kan hantera samt hur mycket effekt din laddbox kan ge.
Låt oss ta ett exempel. Om du har en BMW i3 av senaste modellen så har den ett batteri som tar dig cirka 33 mil. Om du kommer hem med ett helt tomt batteri skulle det ta dig cirka 19 timmar att ladda detta batteri fullt i ett vanligt vägguttag. Om du istället har en laddbox hemma som kan ladda din bil med 3-fas så skulle det ta dig mindre än fyra timmar att ladda batteriet fullt.
Hur fungerar en laddbox?
Laddboxen har inbyggd aktiv säkerhet. Det innebär bland annat att kabeln inte är strömförande förrän alla kontakter är ihopkopplade. Först då börjar laddboxen och bilen tala med varandra. Om allting står rätt till kommer laddningen att starta. Om något skulle ske under laddprocessen, exempelvis att en kontakt blir onormalt varm, så kommer laddboxen att stoppa laddprocessen för att förhindra eventuella olyckor.
Vad innehåller en laddbox?
En laddbox innehåller flera elektriska komponenter som ser till att laddningen av din elbil eller laddhybrid sker säkert och snabbt. Bland annat innehåller de flesta laddboxar en jordfelsbrytare som ser till att bryta strömmen vid felströmmar mot jord. Laddboxen innehåller också DC-skydd eller så kallad likströmsskydd som ser till det inte sker något likströmsläckage.
Hur går det till att installera en laddbox?
En laddbox skall installeras av en certifierad elinstallatör. Från ditt säkringsskåp dras en helt ny elledning till laddboxen. I säkringsskåpet får laddboxen också en egen säkring. Vi erbjuder ”Installerat & Klart” på alla våra laddboxar. Det innebär att vi tar hand om installationen och ser till så att det blir rätt utfört, var i landet du än befinner dig. Du väljer själv om du vill sätta din laddbox på en vägg eller på en stolpe. Tänk dock på att alla laddboxar inte är anpassade för att monteras på stolpe.
Stöd och bidrag att söka
För dig som installerar utrustning för att ladda bilen finns det flera olika stöd och bidrag att söka. Vilka bidrag som finns beror på om du köper och installerar utrustningen i egenskap av privatperson, bostadsrättsförening/företag eller som kommun/köpcentrum. Vi har skrivit flera artiklar om samtliga stöd så att du kan läsa vidare kring vad som gäller för just dig och din utrustning.
- Bidrag laddbox: privatperson
- Bidrag laddbox: företag
- Bidrag laddbox: bostadsrättsförening
- Klimatklivet: kommun och köpcenter
Vi hjälper dig hitta rätt!
Är du osäker på vilken laddbox du ska välja hjälper vi dig gärna!
Läs mer om laddning hemma
Läs mer om laddning i BRF
Läs mer om laddning på jobbet
Köp din laddbox, inklusive installation, redan idag!
Kontakta oss!Laddstolpar för elbil & tillbehör